Nörodejeneratif hastalıkların yürüme işaretleri analizleri kullanılarak belirlenmesi - Akgün, Ömer (My University, 2009)
Nörodejeneratif hastalıkların yürüme ile ilişkisinin anlaşılması için öncelikle nöron ve sinir sisteminin yapısı açıklanmıştır. Yürüme eyleminin nasıl gerçekleştiği ayrıntılı olarak ifade edildikten sonra yürüme analizinin hangi araç ve yöntemlerle yapıldığı üzerinde durulmuştur.Bu çalışma 14'ü normal 47'si patolojik olmak üzere 61 bireyin sol ve sağ ayaklarından kuvvete duyarlı piezoelektrik sensörler kullanılarak elde edilen yürüme işaretlerinin analizine dayanmaktadır.Tüm işaretlerin maksimum ve minimum değerleri ile enerji düzeyleri belirlenmiştir.Genlik spektrumlarının ana bileşenlerinin 1 Hz civarında oldukları görülmüş ve bu bileşenin maksimum değerleri hesaplanmıştır. Faz spektrumlarınında yine maksimum ve minimum değerleri bulunmuştur. Aynı şekilde işaretlerin güç spektrumlarınında 1Hz civarındaki maksimum bileşenleri değerlendirmeye tabi tutulmuşlardır.Kısa Zamanlı Fourier Dönüşümlerinde işaretlerin maksimumlarının olduğu frekans bölgelerinin işaretin kimliği açısından önemli olduğu görülmüştür.Yürüme işaretlerinin yüksek dereceli momentlerinin işaretin tanınması açısından önemli bilgiler verdiği anlaşılmış ve çeşitli derecelerde hesaplanarak sınıflandırmada kullanılmışlardır.İşaretler bir sistemin çıkışı gibi düşünülmüş ve sistemin değişik derecelerde autoregressive modelleri oluşturulmuştur.İstatistiki veriler işaretlerin kimliği açısından önemli sonuçlar sağlamaktadır. Bu nedenle tüm işaretlerin ortalama değerleri, değişintileri, olasılık yoğunluk ve özilişki fonksiyonları hesaplanmıştır.Yapılan tüm analizlerde elde edilen sonuçlar sınıflandırma için yapay sinir ağlarında giriş verisi olarak kullanılmışlardır. Sınıflandırma tekli işaret tanınması olarak sol ayak, sağ ayak ve sol ve sağ ayak için yapılmıştır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Nörodejenerasyon; Amyotrofik lateral skleroz; Parkinson