Silivri-Selimpaşa kentsel sit alanında tarihsel çevre korumaya yönelik bir araştırma ve "Küçük Kilise" koruma projesi - Taşkın, Seçil (My University, 2002)
Bu çalışma İstanbul* a yakınlığı sebebiyle değişik kültürlere uğrak olmuş Selimpaşa' da bir koruma politikasının oluşturulmasını kapsamaktadır. Tarihi koruma bilinci içerisinde mevcut yapı potansiyeli ve Küçük Kilise'nin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çok yönlü araştırmalar yapılarak kent dokusunun oluşumunu etkileyen genel faktörler belirlenmiştir. Tescilli eserler kısaca tanıtıldıktan sonra fiziksel doku incelenerek kentsel analizler tamamlanmıştır. Kentsel Sit' in sosyal özelliklerinin belirlenebilmesi için yapılan anket çalışması değerlendirilmiştir. Çağdaş koruma kavramının en önemli hedeflerinden biri sit alanlarının konfor koşullarıyla donatılarak günümüz yaşantısına katılabilmesidir. Bu amaçla tarihi dokuda çeşitli işlemler önerilmiştir. Ayrıca genel anlamda yasal ve örgütsel konularda bazı düzenlemelere gidilmelidir. Selimpaşa' daki sosyal ve kültürel yapıyı oluşturan örnek binaların rehabilitasyonu çerçevesinde sit' in ıslahına yönelik çözümler aranmıştır. Selimpaşa gibi küçük ölçekli, homojenliğini yitirmiş yerleşimlerde mevcut yapı potansiyelinin değerlendirilmesi ekonomik olarak ta önemlidir. Programlı bir koruma ile hem mevcut yapılar değerlendirilebilecek hem de tanımsız boşluklara gelecek yeni yapılarla dokunun sürekliliği sağlanacaktır. Teknik ve ekonomik yoksunluk korumanın önündeki en büyük problemlerden birisidir. Yapılan çalışmalar gelecekteki imar uygulamaları için kaynak ve örnek olacaktır. Tüm bu araştırmaların ışığında, ilk müdahale birimi ve pilot yapı olarak geçmişte sosyal yaşamda önemli bir yer tutmuş olan Küçük Kilise ( Aya Yorgi ) ele alınmıştır. Analitik rölöveler ayrıntılı olarak hazırlanmıştır. Benzer yapılar incelenmiştir. Özellikle İstanbul' da kimisi cami olarak değerlendirilmiş, kimisi fonksiyonunu yitirmiş harap durumda olan benzer yapılar çözüm beklemektedir. Bu çalışma çerçevesinde restorasyon kavramı üzerinde durulmuştur. Restorasyon projelerinde en az müdahale amaç edinilmiş ve sahtecilikten kaçınılmıştır. Uygulama ilkeleri ve kullanılacak malzemeler belirlenmiştir. Son bölümde ülkemizde koruma alanmda yaşanan sorunların çözümleri lenmiştir. Halka örnekler sunmak gerekmektedir. Küçük Kilise' nin değerlendirilmesi yeni bir heyecan yaratacaktır. Mali desteğin de sağlanmasıyla evlerinin yok olmasını umutsuzca bekleyen mal sahiplerinin ikna edileceği açıktır. Basan ancak mimar, yerel yönetim ve halkın işbirliğiyle sağlanacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Selimpaşa beldesi; Selimpaşa kentsel sit alanı; Aya Yorgi; Küçük Kilise