Yer fıstığı kabuğunun adsorban olarak kullanımı - Erkayacan, Hakan (My University, 2007)
Yer fıstığının karbonizasyonu ile elde edilen adsorban üzerine 2,4-D adsorpsiyon kinetiği ve termodinamiği spektrofotometrik yöntemle incelendi. Adsorpsiyon kinetiğinin pseudo ikinci dereceden hız denklemine uyduğu bulundu. Adsorpsiyon hızının sabit sıcaklıkta konsantrasyonla arttığı görüldü. Birim adsorban miktarı tarafından adsorplanan madde miktarı ile zamanın karekökü arasında çizilen grafikten intrapartikül difüzyon katsayısı bulundu. Grafikteki, başlangıç eğrisi sınır tabaka etkisi ile lineer kısım ise intrapartikül difüzyon ile açıklandı. İntarpartikül difüzyon katsayısı sabit sıcaklıkta konsantrasyon artısı ile arttı. Yer fıstığı kabuğunun karbonizasyonuyla elde edilen adsorban üzerine 2,4-Dadsorpsiyonunun Langmuir modeline uyduğu belirlendi. Elde edilen termodinamik parametreler, adsorpsiyon prosesinin fiziksel ve egzotermik olduğunu gösterdi. Pozitif Serbest Entalpi değeri adsorpsiyon prosesinin kendiliğinden olmadığını gösterdi. Kendiliğinden olmama hali artan sıcaklıkla arttı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Adsorpsiyon; Yer fıstığı kabuğu; İntrapartikül difüzyon