İstanbul'daki salonların akustik açıdan incelenmesi ve değerlendirilmesi - Türk, Ezgi (My University, 2011)
İstanbul, bünyesinde gerçekleştirilen kültürel etkinlikler açısından Türkiye'deki en zengin kenttir. Konser, konferans, tiyatro, opera gibi işlevler için kullanılan mekanlar kentte oldukça fazla sayıda bulunmakta, sıklıkla gerçekleştirilen bu etkinliklerin çoğunluğunu kapalı mekanlardakiler oluşturmaktadır. İşlevin dinlemeye yönelik olduğu hacimlerde, elde edilmesi öngörülen başarının sağlanabilmesi için akustik koşulların görsel koşullar kadar iyi olması gerekmektedir. İstanbul'daki mevcut salonlar için yapılan araştırmalarda kent için önemli bir yere sahip bu mekanlara ait kapsamlı bir çalışmaya rastlanmamıştır. Böylelikle bir envanter çalışması gereği ortaya çıkmış, tez kapsamında İstanbul'daki kapalı salonlar için bir envanter oluşturulması için çalışmalara başlanmıştır.Envanter çalışması için öncelikle İstanbul'daki kullanılır durumda olan ya da olmayan tüm salonlar saptanmış, sonrasında saptanan salonların mimari akustik ile doğrudan ilişkili olan ve olmayan özelliklerinin araştırılması hedeflenmiştir. Tezde, verilerine ulaşılabilen 140 salon incelemeye alınmıştır. Salonların büyük çoğunluğunun işlev, hacim büyüklüğü ve kapasiteleri belirlenmiş, bu veriler akustik konfora uygunluk açısından değerlendirilmiştir. Araştırma İstanbul'da sıklıkla kullanılan bu salonların kentin sosyal yapısı içindeki yerini de ortaya koymaktadır.Bu tez çalışmasında, saptanan salonlardan iki tanesi seçilerek, bu salonlar için ayrıntılı bir değerlendirme çalışması yapılmıştır. İstanbul'da yoğun bir kullanıma sahip olan ve farklı işlevlere hizmet eden Muhsin Ertuğrul Sahnesi ve Kadıköy Süreyya Operası'ndaki akustik durum, çalışmada detaylı olarak anlatılan akustik konfor gereksinimleri göz önünde bulundurularak incelenmiştir.Tez kapsamında, günümüzde salonların akustik kalitesini değerlendirmede kullanılan yöntemler incelenip, seçilen salonlar için yapılacak değerlendirmede kullanılan yöntemler belirlenmiştir. Salonlar, yerinde ölçmeler ve bilgisayar ortamında hazırlanan modeller üzerinden yapılan hesaplar, salonlarda yapılan anket çalışmaları ile nesnel ve öznel olarak değerlendirilmiştir. Salonlar için elde edilen tüm veriler dikkate alınarak, akustik kalitenin artırılması için öneriler sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: İstanbul-kültür merkezleri; Kapalı salonlar; Muhsin ertuğrul sahnesi; Kadıköy Süreyye Operası; Akustik konfor