Enerjinin verimli ve etkin kullanımına yönelik verimlilik arttırıcı proje geliştirilmesi ve bir iş merkezine uygulanması - Adıgüzel, Can (My University, 2011)
Enerji verimliliği kavramı, fosil yakıt rezervlerinin azalması ve enerji fiyatlarının artmasıyla son yıllarda dünyada ve ülkemizde öne çıkmaktadır. Aynı sebeple yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talep ve yatırım artmaktadır. Enerji verimliliği sağlanabilecek noktalar belirlendikten sonra doğru yatırım stratejileri belirlenip, elektrik enerjisi tasarrufu ve mali analizler doğru yapılmalı, yatırımcı doğru yönlendirilmelidir. Günümüzde bankaların verimlilik arttırıcı projelere ve özellikle de yenilenebilir enerji kullanımına yönelik finansal desteklerinden iyi faydalanılarak ilk yatırım maliyetleri düşürülebilir. Yüksek katlı bir iş merkezinde HVAC cihazlarının elektrik tüketimleri, özellikle yaz döneminde önemli paylara sahip olmaktadır. Bu tüketimlerin nasıl düşürülebileceğini belirleyebilmek ve doğru bir yol izleyebilmek için elektrik tüketim profilleri aylık bazda çıkartılmalıdır. Bu çalışmada, binanın elektrik tüketim profilleri oluşturulduktan sonra HVAC sisteminde iyileştirme yapılacak noktalar belirlenmiş olup, mümkün olduğu kadar ekonomik ömrü uzun, bakım kolaylığı olan ve karlı ürünler önerilerek, bu ürünlerin günümüz koşullarında gerçek bedelleri ilk yatırım maliyeti olarak alınıp fizibilite analizleri NPV metoduna göre yapılmıştır. Son olarak bu enerji tasarruflarının sağladığı emisyon azalımı değerleri çıkartılmış, doğaya hangi ölçüde bir zararın önlendiği göz önüne serilmiştir. Tüm bu çalışmalar, yatırımcıya öneri olarak sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Enerji verimliliği; Elektrik profil tüketimleri