Bilgi teknolojileri nedeni ile işlevi azalmış postahane mekanlarının, kamusal iletişim noktalarına dönüştürülmesi için bir yöntem önerisi - Esin,Simge (My University, 2007)
Tarihsel sürekliliğe sahip bir iletişim biçimi olan posta hizmetlerinin gerçekleştirildiği postahanelerin kullanımı, günümüzde blişim teknolojilerinin gelişimi sebebi ve iletişimin farklı seçenekler ile gerçekleştirilmesi sonucu azalmaktadır. Ülke çapında bir ağa sahip olan postahanelerin sahip oldukları stratejik önem göz önünde bulundurularak, varlığını devam ettirecek çözümler için dünyanın pek çok ülkesinde projelerin geliştirildiği görülmüştür.Bu çalışmada, postahanelerin fiziksel varlığını devam ettirebilmeleri için Kamusal İletişim Noktalarına dönüştürülmelerinin ne kadar mümkün olabileceği araştırılmaktadır. Bu çerçevede, tanımlanan kamusallık ölçütleri ve yapıların dönüşümü ile ilgili kullanılan Kullanım Sonrası Değerlendirme yöntemi doğrultusunda, postahaneler ve konumlandıkları çevreler incelenerek, bölgelerin iletişim ihtiyaçlarının belirlenebileceği ve elde edilen çıktılar doğrultusunda dönüşümü sağlayacak mekan organizasyonlarının ortaya konulabileceğine inanılmaktadır. Bu doğrultuda, seçilen İstanbul pilot bölgesi içinde konumlanan 99 postahane 14 grupta incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda postahanelerin korunması ve fiziksel sürekliliğinin sağlanması gerekliliği ortaya konulmuş, mekansal dönüşüm için önerilen ve bilişim teknolojisi kullanımını da kapsayan bir "genel şema" ve "yerleşim bölgeleri", "ticaret ve iş bölgeleri" ve "ulaşım noktalarına bağlı birden fazla fonksiyonu kapsayan bölgeler"olmak üzere şekillendirilmiş üç seçenekli organizasyon şemaları ve korunamayan bölgeler için mekanasal olmayan öneriler sunulmuştur. Bu sayede, benzer diğer kamu yapıları için de kullanılacak bir yöntem önerisi oluşturularak, kamusal mekanların toplumdaki statejik ve sosyal önemlerinin korunmasının gerekliliği anlatılmaya çalışılmıştır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Posta hizmeti ve postahaneler; Kullanım sonrası değerlendirme; Mekansal dönüşüm; Mekan planlaması; Bilişim teknolojisi