İkiz merdane döküm tekniği ile üretilen 1050 alaşım alüminyum levhaların anodik oksidasyon kalitesinin artırılması - Ergün, Didem Han (My University, 2005)
İkiz merdane döküm tekniğiyle üretilen levhaların anodizasyonu üzerine çalışılmıştır. Bu levhaların piyasada kabul gören DC levha kalitesine getirilmesi amaçlanmıştır. Hem sıradan hem de bazı döküm parametreleri değiştirilerek yüzey kalitesi artırılmış TRC levhalar alınmıştır. Levhalar, aşındırma banyo konsantrasyon, sıcaklık ve aşındırma süresi için yapılan deney tasarımına göre işlenmiş, bunun dışındaki yağ alma, deoksidasyon, anodizasyon, durulama şartları sabit tutulmuştur. Farklı aşındırma işlemleri sonrası anodize edilen levhalar, oksit tabaka görünüm, parlaklık, renk farkı, pürüzlülük özellikleri açısından incelenmiştir. Çalışılan önişlem ve anodizasyon parametrelerinde, TRC levhada elde edilen oksit tabaka yapısı DC levhadakine göre oldukça farklıdır. Taramalı elektron mikroskobu ileyapılan incelemelerde hücre ve gözenek boyut ve sayılarının farklı olduğu anlaşılmıştır. Anodizasyon tabakasının hücre ve gözenek yapısı üzerinde, metalin kimyasal kompozisyonu, mikroyapısı, anodizasyon banyo şartlarının etkisi büyüktür. Ancak bu çalışmada anodizasyon öncesi TRC levha yüzey kalitesinin artırılması da hedeflendiğinden, aşındırma banyo parametreleri üzerine odaklanılmıştır. Farklı bir teknikle dökülüp, yüzey kusurları traşlanarak giderildikten sonra elde edilen DC levha anodizasyon tabaka kalitesinin, sürekli döküm tekniği ile birçok proses aşaması atlandıktan sonra aynı şekilde elde edilmesi veya değişik anodizasyon parametreleri ile bu kaliteye yaklaşılması için daha başka denemeler yapılması da gerekmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: İkiz merdane döküm tekniği ile aluminyum levha üretimi; Alumiyumun anodik oksidasyonu; Malzeme kesit inceleme