Türkiye'de kamu yatırımları iyileştirmesi ve kamusal inşaat yönetim modeli - Satıcı, Burhan (My University, 2004)
İnşaat sektörü milli gelir içerisindeki yüzdesi itibariyle milli gelire katkısı en fazla olan sektördür. Bu durumuyla inşaat yatırımları içerisinde yaşanılan ekonomik krizlere rağmen daha dengeli olarak yatırımları sürdürülen kamu inşaat sektörü ayrı bir yer tutmaktadır. Kamu kaynaklı yatırımların kalite, süre ve maliyet olarak en uygun bir şekilde değerlendirilmesi gereklilik olarak ortaya çıkmakta ve kamusal projelerde proje üretim sürecinin her boyutuyla yapılmadan önce hesap edilmesi kaçınılmaz olmaktadır. Mevcut ihale yasası kapsamında yönetim organizasyonunu oluşturmuş ve kendi kurum niteliklerine uyarlamış olan Kamu Kurumlan yapı üretimi sürecinin büyük bir kısmını bürokratik işlemler ile ağırlaştırmakta, ihtiyacın zamanında karşılanmasını engellemektedir. Bu durumda sistem kendinden beklenen verimi sağlayamayarak günden güne tıkanma noktasına yaklaşmakta ve devlete büyük bir zaman, maddi kayıplarla gerektiği gibi kullanılamayan personel yükü olarak ortaya çıkmaktadır. AB 'ne uyum aşamasında yeni ihale yasası ile uygulamaya dönük mevcut kamusal yapı üretim teknik yapısının proje ve üretim üzerindeki etkileri, kurumsal olarak kazanılan işlerlikleri de değerlendirilerek sonuçlan ve yapı üretimini etkileyen kavramlar belirlenerek ortaya konulmuştur. Üretimi etkileyen nitel kavramlar etkileşim önem sırasına göre değerlendirilerek sınıflandırılmıştır. Türkiye'de kamu yatırımları iyileştirmesine yönelik yapı sistemi analizi ile yönetim organizasyon modeli araştırması sonuçlan ile ortaya konularak yeni ihale yasası profiline uygun yönetim organizasyonu modeli araştırması yapılarak prototip yöntem alternatifi önerilmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: İhale kanunu; İnşaat üretimi; Yapı yönetimi; Kamu yatırımlarının iyileştirilmesi; İnşaat yönetim modeli