Fulven ve fulvenden türeyen biyolojik aktif maddeler - Bağdatlı, Emine (My University, 2003)
Günümüzde yapılmakta olan kimyasal araştırmaların bir çoğu, biyolojik aktivite gösterebilecek yeni bileşiklerin sentezlenmesi ve aktivitelerinin saptanarak ölçülmesine yöneliktir. Farmakolojik çalışmalar ve tıbbi açıdan önemli kimyasal bileşiklerin hazırlanmasında aktif rol alan fulven ve türevlerinin, antidepresan, timoleptik, euforik, antifibrilatör, antiinfiamatuar, analjezik ve antiedemik özellikleri gösterdikleri saptanmıştır (Blitzer, 2001). Yapılan kaynak araştırmalarından sonra hazırlanan bu çalışma başlıca dört aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama, yeni 6-substitue fulven bileşiklerinin sentezlenmesini, ikinci aşama ise bu bileşiklerin farklı dienofillerle verebileceği Diels-AIder reaksiyonlarını içermektedir. Üçüncü aşamada sentezlenen tüm yeni bileşiklerin yapıları UV, İR, ÎH NMR, 13C NMR, DEPT ve MS spektrofotometrik yöntemleriyle aydınlatılmıştır. Son aşamada ise yeni fulvenlerin ve izomer katılma bileşiklerinin biyolojik aktivite ölçüm çalışmaları devam etmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Fulvenler; 6-substitue fulven bileşiklerinin sentezlenmesi; Diels-AIder reaksiyonları