İnsan davranışlarının sayısal ortamda incelenmesi ve tasarım sürecine etkisi - Toyran, C. Tolga (My University, 2008)
Bilgisayarın, tasarım sürecine entegre olmasıyla birlikte, tasarım ortamı, temsil şekilleri ve üretim yöntemlerinde dijital değişim yaşanmaya başlanmıştır. Bu değişim ile birlikte, bilgisayar ortamında tasarımı hangi yöntemler ile oluşturduğumuz ve oluştururken kullandığımız dijital tasarım araçları ve yazılımları önem kazanmıştır.Kalem, kâğıt gibi bir araç olarak bilgisayarların kullanılmasından vazgeçilip, yerine tasarımın bir öğesi olarak düşünülmeye başlaması beraberinde deneyimleyebilmeyi getirmiştir. Eskiden yapılan tasarımlar sadece fiziki olarak oluşturulduğu, yani inşa edildiği zaman deneyimlenebiliyorken, günümüzde sayısal ortam kullanılarak incelenebiliyor.Donanım veya yazılım olarak geliştirilen bu dijital tasarım teknolojileri mimarlık bilimini eğitim alanında da etkilemiştir. Mimarlık eğitimine yeni başlayan bir birey, bina bilgisi derslerinde gösterilen mutfaktaki faydalı üçgen olarak tanımlanmış manevi çizgiyi, eğitimde bilgisayarın kullanılması sonucu rahat bir şekilde algılayabilir ve zihninde kurgulayabilir.Bu teknolojiler ile ilgili bilgi sahibi olabilmek için deneme ortamını kurmak ve uygulamalarını yapmak henüz kolay olmasa da, tasarımı yeni bir bakış açısı ile görme ve kavrama biçimi kazanılabilir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Sayısal ortam; Senaryo (script); Programlama dilleri; Bilgisayar destekli tasarım ve üretim; Canlandırma; Mimarlık eğitimi; Bilgisayar oyunları; Trafalgar; Erato