Tarihi kent mekanında otel yatak odaları üzerine bir araştırma-Tarihi yarımada örneğinde - Pınar, Pelin (My University, 2009)
Bu tez kapsamında konaklama amaçlı kullanılan tarihi kentsel mekanlarda, işlev değişikliğinden dolayı oluşan problem alanı konusunda bilgi üretmek için, tarihi kentsel mekanlarda yer alan konaklama yapılarının yatak odalarının biçimlenmesini etkileyen veriler incelenmiştir. Bu amaçla yola çıkarak tarihi kentsel mekanda yer alan konaklama yapılarının yatak odalarının biçimlenmesini etkileyen veriler olan imar planları, işletme yönetmelikleri, tarihsel veriler ve günümüz uygulamalarının birbirini destekler nitelikte olması amaçlanmıştır.Bu çerçevede birinci bölümde tezin ortaya koyduğu amaç, önem, yöntem, sonuçlar ve çalışma sınırları belirlenmiştir.İkinci bölümde, tarihi kentsel mekanlarla turizmin ilişkisine değinilmiştir. Tarihi yapıların konaklama yapılarına dönüştürülmesiyle ortaya çıkan koruma kavramı ele alınmış ve tarihi kentsel dokunun korunması açısından otel yatak odalarının önemi anlatılmıştır.Üçüncü bölümde, tarihi kentsel mekanda yer alan konaklama yapılarının biçimlenmesini oluşturan veriler olan imar planları, işletme yönetmelikleri, tarihsel veriler ve günümüz uygulamaları incelenmiştir. Seçilen tarihi kentsel dokunun parsel-ada-sokak ve yapı biçimlenişindeki ve kullanımındaki tarihsel geçmişi araştırılmıştır. Tarihi kentsel mekanın tarihindeki ada-parsel-yapı kullanımı incelenmiş, ortaya çıkan değerlerin koruma imar planlarında, işletme yönetmeliklerinde ve günümüz uygulamalarında uygulanıp uygulanmadığı sorgulanmıştır. Günümüzde koruma imar planı ve notlarına uygunluk açısından çalışma alanındaki yapılar değerlendirilmiştir. İşletme yönetmeliklerinin tarihi kentsel mekanda yer alan konaklama yapısı yatak odasını biçimsel açıdan nasıl etkilediği sorgulaması yapılmıştır. Sonuç olarak, konaklama amaçlı kullanılan tarihi kentsel mekanlarda işlev değişikliği yaşayan tarihi kentsel mekanın değerlerinin günümüze iletilebilmesi için imar planlarının, işletme yönetmeliklerinin, tarihsel verilerin ve günümüz uygulamalarının birbirini destekler nitelikte olması gerekmektedir. Bu tez, çalışma alanı olan İstanbul Tarihi Yarımada Kutlugün Sokak'taki imar planlarının, işletme yönetmeliklerinin, tarihsel verilerin ve günümüz uygulamalarının arasındaki uyumsuzluğu ortaya çıkarmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Tarihi kent mekanı; Turizm; Konaklama yapıları; Yatak odası; İstanbul Tarihi Yarımada