İstinat duvarı analizleri - Özbey, Kubilay (My University, 2003)
Çeşitli amaçlarla yapılan düşey kazılarda, yapılan kazının güvenliğinin sağlanması uzun süre insanları meşgul etmiştir. Orta çağda siperlerin güvenliğini sağlamak için askeri uzmanlar büyük uğraşlar vermiştir. Yapılan bu çalışmalar bilimsel araştırmalar içinde temel oluşturmuştur. Bilimsel çalışmaların en önemlileri, günümüzde de geçerliliğini koruyan Coulomb ve Rankine tarafından yapılan çalışmalardır. Gelişen teknoloji ile birlikte dayanma yapıları da gelişmiş ve ihtiyaçlara göre çeşitlilik kazanmıştır. Bölüm 2' de uygulanan istinat duvarı tipleri verilmiştir. Bu istinat duvarı tipleri kullanım yeri, zemin koşulları, kazı derinliği ve maliyet gibi durumlar göz önünde bulundurularak seçilir. Yapılan dayanma yapılarının güvenliği için en önemli etken arkasındaki zeminin uyguladığı toprak basıncıdır. Bölüm 3'de aktif toprak basıncının Coulomb ve Rankine teorilerine göre hesabı anlatılmaktadır. Aynı zamanda duvar önündeki zeminden dolayı oluşan pasif toprak basıncı ve duvar arkasında ilave yük bulunması durumunda oluşacak olan sürşarj basıncından da bahsedilmektedir. Bölüm 4'te ise oluşan bu kuvvetlerin duvara etkisi ve temel tabanındaki zeminde oluşan gerilmelerden bahsedilmektedir. Yapılan bütün dayanma yapılarında yapının stabilitesi kontrol edilmelidir. Bölüm 5'te istinat duvarlarının stabilitesi için sağlanması gereken şartlar anlatılmıştır. Yapılan hesaplar sonucu bulunan değerler güvenlik sayıları uygulanarak stabilite tahkikleri yapılmaktadır. Bölüm 6'da ise çeşitli zemin koşullan ve farklı duvar yükseklikleri için aktif toprak basınçları hesaplanmıştır. Hesaplanan bu değerler istinat duvarları için yapılan ön projelendirmede kullanılabilir. Günümüzde bilgisayar teknolojisi çok gelişmiş ve yaşamımızı kolaylaştırmıştır. Bölüm 7 'de Visual Basic programlama dili ile istinat duvarı analizi yapan bilgisayar programı geliştirilmiştir. Yapılan bu programla betonarme konsol istinat duvarı analizi yapılabilmektedir. Programda toprak basınçları Coulomb teorisi esas alınarak hesaplanmaktadır. Oluşan deprem kuvvetleri ise Mononobe-Okabe tarafından geliştirilen eşitlikler ile yapılmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: İstinat duvar tipleri; Yanal zemin basınçları; İstinat duvarındaki kuvvetler; İstinat duvarı stabilitesi