Kondenstoplar, Kondenstopların sanayide uygulama örnekleri - Aşkınoğlu, M. Oğuz (My University, 1995)
Günümüzde buhar Üreten tüm tesisler, Ürettikleri buharı en ekonomik ve etkili bir biçimde kullanmak isterler. Enerji taşıyıcı buharın bir kısmı kullanıldığı prosese göre veya tesisat içinde yoğuşarak kondes haline geçer. Buharın içinde bulunan kondes, ayrıştırılarak dışarı alınmalıdır. Kondestoplar buhar tesisatlarında buhar tutan buna mlttekaip proses için zararlı konumdaki kondensin sistemden uzaklaştıran ekipmanlardır. Buhar kullanan tüm birimlerde kondestopların ne derecede Önemli bir ekipman olduğu aşikardır. Üretim merkezlerinde yaygın olarak Üç tip kondenstop kullanılmaktadır. Bunlar: l- Mekanik Tipler : Samandıralı ve ters kovalı kondenstop (Buharla su arasındaki yoğunluk farkı prensibine göre çalısır.) 2-Termodinamik Tipler: (Kondesin cıkısdaki basınç düşümünden dolayı buharlaşmasından oluşan flaş buharın özelliklerine göre çalışma eğilimi gösterir.) 3- Termostatik Tipler : Bi-metalik, körüklü, kapsülü kondenstoplar (Buharın sıcaklığına bağlı olarak çalışırlar.) Bu tezde Uç tip kondenstop Üzerinde durulmuştur. Genellikle inceleme yaptığım tesislerde mekanik tip ve termodinamik tip kondenstoplara sıkça rastlanmıştır, özellikle ters kovalı kondenstop sağladığı Üstünlükler ve çalışma sekli acısından diğerlerine göre üstün görülmüş ve daha ayrıntılı olarak incelenmiştir.TUm kondestop tiplerinin özellikleri, bağlantı şekilleri, uygulama alanları ve tesisatta bulunan kondenstopları negatif veya pozitif yönde etkileyen olaylardan bahsedilmiştir. Bu doğrultuda kondenstop secim yöntemlerine değinilmiş ve tezi hazırladığım Üretici konumundaki firmada Üretilen kondenstoplardan doğabilecek buhar kayıpları ve enerji tasarrufu belirlenmiş.kapasite grafikleri yeniden oluşturulmuştur. Buhar Üreten tesislerdeki enerji birimleri yeterli şekilde incelenmiş, kondenstopların özelliklerini karşılaştırma yoluna gidilmiştir. Pratik uygulama ile teorik uygulama farklı olacağından ideal cözlimlere ancak belirli test ve deneylerle ulaşılmıştır. Kısa ve uzun sliren testlerle denetimden gecen kondenstoplarda çalışma esnasında doğabilecek aksaklıklar bulunmuştur. Birimlerde kondens tahliyesini etki liyebilecek karsı basınç ve flaş buhar olayı incelenmiş, flaş buhardan yararlanma durumunda Üretim artısına sağlayacağı pozitif etkiler araştırılmıştır. Kondenstopların çalışma periyodları sırasında en fazla arızalanan ve aşınan kısımların testler sonunda saplanmış ve bunlar her kondenstop tipine göre ayrı ayrı belirtilmiştir. Hat Üzerinde buluna arızalı kondenstopun tespitinde ne tür yöntemlere başvurulduğu araştırılmış, Üretim merkezlerinde hatalı çalışan kondestoplar test cihazı ile tesbit edilip çalışma verimi acısından karsılastırılmıstir. Kondestop Üreten tesislerde incelemeler yapılmış ve savundukları prensipleri acısından, kullanıcı ile direkt irtibat kurularak doğruluğu araştırılmıştır.Amaç, Kondenstopların Üretime sağlıyacagı pozitif etkiler düşünülerek kullanıcıyı bilinçlendirmek, üretim artısının yanı sıra buhar kayıplarını minimuma indirgiyerek.yakıt ve enerji tasarrufuna katkı sağlamaktadır. Kaybolan enerji, üreticiyi etkiliyebildigi gibi enerji krizlerinin sıkça yaşandığı dönemlerde ülke ekonomisine katkı sağlar.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Kondenstop tipleri; Kondenstopların karşılaştırılması; Kondenstop miktarının belirlenmesi; Kondenstoplarda kılcal kanal oluşumu; Enerji kayıpları; Kondenstop performansları