Marrubium vulgare L. bitkisinin kimyasal yapısının incelenmesi - Paksoy, Şirin (My University, 1993)
Marxxiblum Vulgajze L. bitkisi kimyasal açıdan incelenmiştir. Kurutulup, öğütülen bitki, aseton ve etanol ile ayrı ayrı maserasyon yoluyla ekstre edilmiştir. Aseton ekstresi yoğunlaştırılıp, silikajel kolonda, benzen, kloroform ve etanol ile elue edilmiştir. Bu fraksiyonlardan terpen ve steroid yapıda bileşikler izole edilip, (MV^, MV2, MV3, MV4) şeklinde tanımlanmıştır. Etanol ekstresi ise flavonoidal bileşikler bakımından zengin görülmüştür. Etanol ekstresi de polikar kolonda kloroform ve etanol ile f raksiyonl andın imiş tır. MV5, MV6, MV7, MVs bileşikleri saptanmıştır. Tüm fraksiyonlar silikajel plakalarda veya silikajel, sefadeks kolonlarda saf laştırılmıştır. İzole edilen maddelerin yapıla rı, ÜV, İR, H-NMR ve kütle spektrrrml arından , ayrıca standart örneklerle kıyaslanarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, Marrubium vulgare L. bitkisinden bir steroid, iki terpen, bir kumarin ve dört flavonoidal bileşik elde edilmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Marrubium vulgare L.; Labiate familyası