Nötron bakımından zengin hafif ve ağır atom çekirdeklerinde skyrme etkileşmesini kullanarak cüce dipol rezonansların incelenmesi - Yüksel, Esra (My University, 2011)
Bu çalışmada, nötron bakımından zengin hafif çekirdek 68Ni ve ağır çekirdekler 124Sn, 130Sn, 134Sn için İzovektör Cüce Dipol Rezonanslar (IVPDR) Skyrme nükleon-nükleon etkileşimi kullanılarak hesaplandı. Hesaplamalar, koordinat uzayında öz-uyumlu alan teorisi olarak bilinen Hartree-Fock (HF) ve Bağımsız Faz yaklaşımı (RPA) yöntemleri kullanılarak yapıldı. İlk olarak Skyrme nükleon-nükleon etkileşiminde sadece merkezi ve spin-yörünge etkileşmeleri ile çalışıldı. Daha sonra merkezi ve spin-yörünge etkileşmelerine tensör katkısı da eklenerek dağılım şiddetinin enerjiye göre değişim hesaplamaları yapıldı. Son olarak sonuçlar deneysel verilerle karşılaştırıldı ve tensör etkileşmesinin çekirdeklerin PDR değerlerinde değişimlere yol açtığı gözlemlendi.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Hartree-fock yöntemi; Skyrme hartree fock; Landau-migdal etkileşimi; Hartree-fock+RPA yaklaşımı