Örgütsel stres ve performans ilişkisi (Bir uygulama) - Tokay, Tülay (My University, 2000)
Her örgüt bir amacı gerçekleştirmek üzere kurulur. İnsanlara en iyi ve en kaliteli ürün ve hizmetleri sunmak ister. Ürün ve hizmetlerin kalitesi ise örgütün bünyesinde çalıştırdığı insanların kalitesine bağlıdır. Kalite insanla başlar. İnsan her örgütte ve her toplumda ana kaynaktır. Örgütlerin en iyi personeli işe almak, yetiştirmek, emeğinden, yeteneklerinden ve yaratıcılığından yararlanmak, iyi bir çalışma ortamı yaratarak çalışanlarının performansını artırmak, işlerinden tatmin olmalarını sağlamak, gelişmelerine imkan tanımak gibi pek çok sorumluluğu vardır. Büyük bir hızla gelişen ve değişen teknoloji çağında ve zor bir rekabet ortamında yer alan ve bu ortamda yaşamaya çalışan örgütlerin insana dönmesi ve hedeflerini gerçekleştirmek için insana yatırım yapması gerekmektedir. Örgütlerin sağlıklı yaşaması, çalışanlarının sağlıklı olması ile mümkündür. Oysa, birkaç yüzyıl öncesinden günümüze kadar gelen farklı biçimlere giren, farklı adlar alan, ancak anlamı ve etkileri hiç değişmeyen ve yüzyılın hastalığı olarak ifade edilen stres, sadece insan sağlığını değil, aynı zamanda örgüt sağlığını da tehdit etmektedir. Stres konusunda yapılan tüm çalışmaların odak noktasını da, bu hastalığın arkasındaki iyi yönleri bulmak, tanıtmak ve ondan yararlanmak oluşturmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2000
Keywords: Genel kavramlar; Örgütlerde stres ve stres yönetimi