Yapı ürünlerine yönelik çevresel bilgi sistemi önerisi - Serter, Nurşah (My University, 2020)
Endüstrileşme ile ortaya çıkmaya başlayan çevre sorunlarının başlıca nedenlerinden biri, yapı sektörünün dolayısıyla yapı ürünlerinin dünyanın sonlu kaynaklarını tüketmesi ve yaşam döngüleri boyunca çevreye etki etmesidir. Yapı ürünü kaynaklı çevre sorunlarının çözümünde, ürün kararı verenlerin, ürünlerin çevresel bilgilerine ulaşarak çevreye en az etkisi olan ürünü seçme sorumluluğunu üstlenmesi ve üreticilerin de ürünlerin çevresel bilgilerini beyan etmesi beklenir. Dolayısıyla doğru ürün kararı için üreticilerin ürün bilgilerini paylaşabildiği karar vericilerin ise ürünlerin çevresel bilgilerine ulaşabileceği bir sisteme gereksinim duyulmaktadır. Bu çalışmanın amacı; ürünlerin çevresel bilgileri ile birlikte tüm bilgileri hakkında ayrıntılı bilgi sağlayan, yapı ürünün tüm yaşam döngüsü süreçlerindeki nicel bilgileri içeren, günümüz teknolojilerine ayak uyduran, kolay ulaşılabilir, anlaşılabilir ve karşılaştırılabilir bir bilgi sistemi önerisi oluşturmaktır. Çalışma, çevre dostu ürün kararının desteklenmesi ve çevre dostu yapı ürünlerinin tasarımı üretimi ve gelişimi açısından önemlidir. Çalışmada öncelikle ürün bilgilerini elde etme ve sınıflandırmada kullanılan kaynaklar veri toplama yöntemi; literatür araştırması aracılığı ile incelenmiştir. Ayrıca üretici ve karar vericilere ürün bilgilerini elde etme ve sunma davranışları hakkında anket uygulanmış ve elde edilen veriler istatistiksel analiz yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak elde edilen tüm bilgilerin günümüz teknolojilerine uygun olarak bir sistemde toplanması için veri tabanı ve bilgi sistemi tasarım yöntemleri hakkında literatür taranmış ve Yapı Ürünlerine Yönelik Çevresel Bilgi Sistemi Önerisi (YUYÇBS) tasarlanmıştır. Yazılım geliştirmeleri ve veri girişleri yapılan YUYÇBS, https://environmentalinformationsystem.com/ internet adresinde, sistem son kullanıcısı olan ürün kararı verenlerin ve üreticilerin kullanımına açılmıştır. Ürünlerin çevresel bilgileri ile birlikte tüm bilgilerine kolay ulaşılabilir, anlaşılabilir ve karşılaştırılabilir şekilde sağlaması nedeniyle YUYÇBS’nin çevre dostu ürün kararı verilmesine yardımcı olacağı öngörülmektedir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020
Keywords: Yapı ürünü; Ürün bilgi sistemi; Yapı ürününün çevresel bilgileri; Ürün kararında çevresel özellikler; Ürün yaşam döngüsü