Tahribatsız hipertermi için yakın alan bölgesel odaklama yöntemi - Ünal, Mehmet (My University, 2021)
Günümüzde radyo frekans ve mikrodalga tümör hipertermisi, kanser tedavisinde yeni yöntemlerden biridir. Hipertermi, tümör tedavisinde perkütan (ciltten bir iğne şekilli anten ile tümör içerisine kadar girilerek), laparaskopik (kapalı ameliyat) ya da açık ameliyat yöntemleri ile yapılmaktadır. Perkütan tedavide görüntüleme eşliginde (genellikle ultrason ya da tomografi ile) organ içerisindeki tümör lokalize edilerek mikrodalga anten tümöre yerleştirilir ve yüksek ısı oluşumu ile canlı dokuda hasar oluşur. 50°C üzeri sıcaklık oluşturulduğunda dokuda geri dönüşümsüz hasar gerçekleşir. Yerleştirilen anten tümör dokusunun ölümüne neden olurken komşu kritik dokularda hasar oluşmamasına çalışılır. Hipertermi yöntemleri karaciger, böbrek, akciger, kemik tümör tedavilerinde kullanılmaktadır. Ancak perkütan veya ameliyat ile açık olarak yapılan hipertermi tedavilerinde girişimsel işleme baglı kanama, enfeksiyon, komşu organlarda hasar gibi bir takım ciddi komplikasyon riskleri bulunmaktadır. Bu nedenle, vücut dışından (tahribatsız) hedef tümör bölgesine odaklanan mikrodalga ile yapılabilecek hipertermi operasyonunda söz konusu komplikasyon riskleri çok daha az olabileceği gibi perkütan olarak ulaşılamayan bazı bölgeler de tedavi edilebilecektir. Bu çalışmada, anten dizilerinin yakın alan örüntüleri kullanılarak kanserli dokularının ısıtılması ve bu suretle vücudun normal dokularına zarar vermeden tahribatsız tedavisi amaçlanmaktadır. İlk olarak, vücut yüzeyine yerleştirilmiş horn anten dizisinin yakın alan ışıma örüntüsü hızlı ve güvenilir bir yöntem olan Analitik Regülarizasyon Metodu (ARM) vasıtasıyla elde edilmiştir. Yakın alan örüntüleri optimizasyon algoritmaları kullanılarak sadece hedeflenen tümörlü bölgeye odaklanmıştır. Bu sayede, tümörlü dokuların organın sağlıklı kısımlarına zarar vermeden ısıtılarak yok edilmesi sağlanabilecektir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021
Keywords: Tahribatsız hipertermi teknikleri; Kanser tedavisi; hHrn anten; Yakın alan ışıma örüntüsü şekillendirme; Analitik regülarizasyon metodu