Polifenilenvinilen (PPV) bazlı konjuge polimerlerle hazırlanan organik fotovoltaik hücreler - Günday, Gülay (My University, 2010)
Bu tez çalışmasında, polifenilen - vinilen (PPV) bazlı konjuge polimerle hazırlanan, hacim heteroeklemli organik fotovoltaik hücrelerin toluen, kloroform ve klorobenzen olmak üzere 3 farklı çözücüdeki üretimleri yapılıp, fotovoltaik özellikleri incelenmiştir. Aktif tabaka olarak kullanılan poli [2,5-dimetoksi-1, 4-fenilen - 1,2-etilen-2-metoksi-5-(2-etiloksi)-(1,4 fenilen-1,2 etilen)] (M3EH-PPV) polimeri Doç. Dr. Daniel A. M. Egbe tarafından sentezlenmiştir. M3EH-PPV polimeri hazırlanan çözeltilerde donor olarak kullanılmış, [1-(3-metoksikarbonil)propi1-1 fenil-[6,6]-metanofulleren] (PCBM) ise akseptör olarak kullanılmıştır. Sonuç olarak, M3EH-PPV ve PCBM'in 1:4 karışım oranı için sırasıyla güç dönüşüm verimleri klorobenzende %0,9 kloroformda %0,8 ve toluende %0,35 olarak bulunmuştur. Fotovoltaik özellikler, akım - gerilim (I-V) karakterizasyonu ve yüzey görünümlerini veren AFM resimleriyle incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Fotovoltaik hücrelerin tarihsel gelişimi; Hacim heteroeklemi