BDS 701 kilit denetim konularının bağımsız denetçi raporunda bildirilmesi: Kamuyu aydınlatma platformunda yayımlanan 2017-2018 yılları bağımsız denetçi raporlarının incelenmesi - Kurt, Zeynep (My University, 2019)
Ekonomilerin küreselleştiği, teknolojinin hızla geliştiği bir dünyada sermayenin de hızla el değiştirebiliyor olması yeni ihtiyaçları da beraberinde getirmiştir. Bu noktada denetim mesleğine duyulan ihtiyaç artmış, denetim raporları ile ilgilenen taraflar çoğalmıştır. Denetimin kalitesi ve denetim raporlarına duyulan güvenin artması için Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları Kurulu (IAASB) tarafından düzenlenen Uluslararası Denetim Standartları (UDS), Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu (IFAC) tarafından yayımlanmıştır. İhtiyaçlar doğrultusunda zaman içerisinde güncellenen standartlara yeni standartlar eklenmiştir. Kamu Gözetimi Kurumu (KGK) ile IFAC arasında imzalanmış olan telif hakkı sözleşmesi kapsamında UDS’lerin Türkçe’ye tercümesi yapılarak, Bağımsız Denetim Standartları (BDS) olarak Türkiye’de de yayımlanmıştır. UDS/BDS 701 Kilit Denetim Konularının Bağımsız Denetçi Raporunda Bildirilmesi standardı dünyada ilk olarak 15.12.2016 ve sonrasında başlayacak hesap dönemlerine ait finansal tabloların denetiminde uygulanmıştır. Ülkemizde kademeli olarak borsada işlem gören şirketlerin 01.01.2017 ve sonrasında başlayacak hesap dönemlerinin denetiminde, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre denetime tabi şirketlerin 01.01.2018 ve sonrasında başlayacak hesap dönemlerinin denetiminde uygulanmaya başlanmıştır. Bu çalışmada Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) bildirimde bulunmuş olan şirketlerin bağımsız denetçi raporları içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. 2017 yılı için 500 şirkete ait 926 kilit denetim konusu (KDK), 2018 yılı için 12.03.2019 tarihi itibariyle bildirimde bulunmuş olan 478 şirkete ait 860 KDK incelenmiştir. Sektörler ve denetim firmaları dikkate alınarak, 2017 ve 2018 yılları karşılaştırılmıştır. Şirketlerin yaklaşık %60’ının “Dört Büyükler” olarak bilinen denetim firmaları tarafından denetlendiği, en çok şirketin bulunduğu sektörlerin sırasıyla mali kuruluşlar ve imalat sanayi olduğu; hasılat, ticari alacaklar, yatırım amaçlı gayrimenkuller, maddi duran varlıklar ve stokların ise en çok bildirilen KDK olduğu tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Kilit denetim konusu; Bağımsız denetim standardı; Bağımsız denetim raporu; Kamuyu aydınlatma platformu