Demir esaslı ve farklı bileşimdeki malzemelerin kaynağı - Odabaş, Can (My University, 1992)
Tez çalışmasının konusunu, günümüzde her geçen gün uygulama alanı hızla artan farklı bileşimdeki malzemelerin birbirleri ile kaynağı oluşturmaktadır. Gerek sanayide kullanılan farklı kimyasal bileşimdeki malzeme türlerinin çokluğu gerekse bunların birbirleri ile kaynağında başvurulan yöntemlerin çeşitliliği nedeniyle bütün bağlantı türlerini ve yöntemlerini bu çalışma içinde ele almak mümkün olmadığı için uygulamada en sık karşılaşılan "Demir Esaslı ve Farklı Bileşimdeki Malzemelerin Elektrik Ark Kay nağı Yöntemi ile Birleştirilmesi" konusundaki çalışmalar üzerinde incelemelerde bulunulmuştur. İlk bölümlerde farklı metal kaynağının genel tanımı ve başlıca metalurjik esaslar ele alınmış ve özellikle ark kaynağı yönteminde ana metalde ortaya çıkan içyapı değişikliklerine değinilmiştir. Daha sonraki bölümlerde farklı metallerin kaynağında dikkat edilmesi gereken konular maddeler halinde açıklanmış ve tez konusu için büyük önem taşıyan SCHAEFFLER Diagramı ve bu diagramın kullanımı geniş bir şekilde ele alınarak örneklerle incelenmiş, konu ile ilgili çeşitli yorumlarda bulunulmuştur. Son bölümde endüstride yoğun olarak kullanılan paslanmaz çelik ler, dökme demirler, karbon çelikleri ve yüksek karbonlu su alma eğilimi yüksek çeliklerin bağlantıları incelenmiş ve bu tür bağlantılarda sık kullanılan Cr-Ni esaslı elektrodlarla gerçekleştirilen birleştirmelerde ortaya çıkan problemler ele alınmıştır. Deney aşamasında, tez süresince değinilen konulan bir bütün olarak ele alması nedeniyle iki ayrı deneysel çalışma gerçekleştirilmiştir. İlk olarak dökme demir ile alaşımsız çelik arasındaki bağlantı test edilmiş ikinci çalışmada ise paslanmaz çelik ile alaşımsız çelik arasındaki kaynaklı bağlantı incelenerek elde edilen sonuçlar tezde yer alan verilerle karşılaştırıldıktan sonra yorumlarda bulunularak gerekçeler üzerinde fikir yürütülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1992
Keywords: Demir esaslı malzemelerdeki katkı elementlerinin içyapı üzerindeki etkisi; Çelikteki karbonun ana metaldeki yapısal dönüşüme etkisi; Schaeffler diyagramı; Su alma eğilimi yüksek çeliklerin kaynak kabiliyeti; Farklı ferritik çeliklerin kaynağı