Kültürel değerler ile kariyer çapaları arasındaki ilişkinin incelenmesi: Üniveriste öğrencileri üzerinde bir araştırma - Büker, Zeynep Damla (My University, 2015)
Üniversite öğrencilerinin kültürel değerler ile kariyer çapaları arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik tez çalışmasında öncelikle kariyer kavramının tanımı, kapsamı, önemi genel hatlarıyla incelenmiş ve kariyer ile yaşam dönemleri arasındaki ilişki detaylı olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde bireylerin kariyer seçimlerini etkileyen faktörler ve kariyer tercih kuramları hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde kültür kavramı ele alınarak kültür kavramının özelliklerinden bahsedilmiş ve kültürün ögeleri üzerinde durularak, değerleri kültür boyutu esas alarak sınıflandıran yaklaşımlar detaylı olarak incelenmiştir. Bu yaklaşımlardan Hofstede’nin kültürel boyutları ve Rokeach’ın değer sınıflaması hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise araştırmaya katılan üniversite öğrencilerine demografik bilgileri, kariyer çapaları ve kültürel değerleri ile ilgili sorular içeren anket formu uygulanmış ve 215 üniversite öğrencisine yapılan anket çalışmasının sonuçlarına yer verilmiştir. Araştırma sonuçları “SPSS” istatistik programı yardımıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; tanımlayıcı istatistiki analizler, güvenlik analizi, Kolmogorov Smirnov testi, Sperman Korelasyon analizi, Mann-Whitneyy U testi ve Kruskal Wallis tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak araştırmada, üniversite öğrencilerinin sahip olduğu kültürel değerleri ile kariyer çapaları arasında bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda üniversite öğrencilerinin sahip olduğu, güvenlik, girişimci ve bağımsız kariyer çapalarının çalışmayı tercih ettikleri sektörlere göre farklılık gösterdiği tespit edilmiş, yine çalışmada üniversite öğrencilerinin sahip olduğu düşük belirsizlik kültürel değerinin de çalışmayı tercih ettikleri sektörlere göre farklılık gösterdiği görülmüştür. Çalışmada üniversite öğrencilerinin sahip olduğu saygınlık, özel yaşam kariyer çapalarının da cinsiyete göre farklılık gösterdiği görülürken, üniversite öğrencilerinin sahip olduğu yüksek güç kültürel değerinin de cinsiyete göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2015
Keywords: Kültürel değerler; Kariyer tercihleri; Kariyer; Kültür; Kariyer çapaları