Sipariş üzerine üretim yapan bir işletmede hücresel üretim uygulaması - Erol, Selim (My University, 2000)
Grup Teknolojisi parçalar ve prosesler arasındaki benzerlikleri belirleyip bunları beraber ele alarak üretimdeki etkinlik ve üretkenliği arttırmayı hedefleyen bir kavramdır. Geleneksel üretim sistemlerinin aksine Grup Teknolojisi kavramının bir uygulaması olan hücresel üretim kütlesel üretimin ekonomiklik faydalarının küçük parti üretiminden de elde edilmesine olanak sağlamaktadır. Hücresel üretim özellikle sipariş üzerine küçük partiler halinde çok çeşitli ve birbirine benzer parçalar üreten sistemler için kaçınılmaz bir uygulama haline gelmiştir. Bu çalışma savunma sanayi alanında benzer özelliklerde ve küçük parti büyüklüklerinde üretim yapan Kalekalıp bünyesindeki tezgahların hücresel üretim yaklaşımı ile üretim alanına yerleştirilmesi konu alınmıştır. Geliştirilmiş hücreler arası trafik minimizasyonu yöntemi kullanılarak ve mevcut üretim verileri temel alınarak üretim sistemi yeniden düzenlenmiştir. Bu yöntemin başlıca üstünlükleri alternatif rotaları gözönüne alabilmesi ve birden çok kısıtı aynı anda optimize edebilmesidir. Temel alman bu yöntemin önerdiği algoritma ve Altunterim(1993) tarafından Q Basic'te hazırlanmış program yeniden düzenlenerek Delphi ortamına aktarılmıştır. Trafik adı verilen bu program yardımıyla muhtemel senaryolar çözümlenip sisteme en uygun rotalama ve yerleşim bulunmuştur. Bu tezin ilk bölümünde genel hatları ile grup teknolojisi ve hücresel üretim kavramları tanıtılmıştır. İkinci bölümde grup teknolojisinde kullanılan kümlendirme metotları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde çözüme ulaşmak üzere kullanılacak olan birden çok rota esaslı bir sezgisel yönteme ait alogortima anlatılmıştır. Dördüncü bölümde ise bu metodun bilgisayar destekli uygulaması ve program hakkında bilgi verilmesi konu alınmışta. Son bölümde geliştirilen program kullanılarak işletmede yapılan hücresel yerleşim çalışması anlatılmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Hücresel üretim; grup teknolojisi