Eleman seçme ve yerleştirme sürecinde yetkinlik bazlı mülakatın önemi ve bir uygulama - Koç, Seydi Serdar (My University, 2010)
Günümüz işletmelerinde nitelikli insan kaynağına duyulan ihtiyacın artması ancak bu ihtiyacın istenilen şekilde karşılanamaması eleman seçme ve yerleştirme sürecinin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu tezde eleman seçme ve yerleştirme sürecinin nasıl yapılandırılması, yönetilmesi, sonuçlandırılması ve nelere dikkat edilmesi gerektiği üstünde durulmuş böylece etkin bir işe alma sürecinin işletmeler açısından öneminin vurgulanması amaçlanmıştır.Eleman seçme ve yerleştirme sürecinde doğru adayı seçmek için birçok araç kullanılmaktadır. Adayın yetkinlik ve becerilerinin pozisyon için yeterliliğini araştıran ve adaylar arasında güvenilir bir değerlendirme yapmayı amaçlayan yöntemlerden biri de yetkinlik bazlı mülakattır. Tezde bu mülakat sürencinin nasıl yapılandırılacağı, sürecin yönetimi ve sonuçların değerlendirilmesini içeren bir uygulamaya yer verilmiştir. Uygulamanın yapıldığı işletmede önceden var olan ve sadece başvuru formları üstünden takip edilen mülakat sürecinin çıktılarıyla yeni sürecin çıktıları karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonuçları özellikle sayısal verilerle ifade edilmeye çalışılmış böylece tezin amacının geçerliliği araştırılmıştır. Bu bağlamda yetkinlik bazlı eleman seçme ve yerleştirme sürecinin önceki sürece göre işletmenin zaman ve ücret maliyetini anlamlı bir şekilde azalttığı tespit edilmiştir. Ayrıca işlemlerin bir yönetmelik şeklinde düzenlenmesi süreç aşamalarının takibini kolaylaştırmış ve sürecin etkinliğini de arttırmıştır.Her türlü kaynağın gün geçtikçe azaldığı ve rekabetin de sürekli arttığı dünyamızda işletmeler süreçlerini sürekli iyileştirmelere tabi tutmalı hiçbir zaman mevcutla yetinmemelidirler. Bu bağlamda başarıya ulaşmış firmalarla bencmark yapılabileceği gibi işletmeler kendi kaynaklarından faydalanarak sıfırdan süreç tasarımına da gidebilirler. Unutulmaması gereken her işletmenin kendi kültürü ile yaşayan bir organizasyon olduğudur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010
Keywords: İnsan kaynakları yönetimi; Eleman seçme ve yeleştirme; Yetkinlik bazlı eleman seçme ve yerleştirme süreci; Yetkinlik bazlı mülakat uygulaması