Levent Yerleşmesi'nin işlevsel dönüşüm süreci ve fiziksel mekana etkileri - Akyel, Güzide Başak (My University, 2003)
İstanbul, tarihin her döneminde, kültürel, coğrafi, ekonomik ve stratejik konum ve ilişkileriyle, Türkiye'yi en çok etkileyen metropol olmuştur. Yaşanan toplumsal dönüşümlerin etkisiyle oluşan göç dalgalan ve nüfus yoğunluğu, kentte konut sorununu gündeme getirmiştir. Levent Yerleşmesi de, devlet eliyle kurulan Emlak ve Eytam Bankası'nm mali desteğiyle örgütlenen insanların konut edinmesi amacıyla, böyle radikal değişimlerin yaşandığı zaman aralığında gerçekleşmiştir. Konut alam olarak tasarlanıp gerçekleştirilen yerleşme, zaman içinde İstanbul'un geçirdiği kentsel dönüşümün etkilerini yansıtacak düzeyde bir kimlik kaybına uğrayarak, ticaret merkezine dönüşmüş ve konutlar işyeri olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada amaç, İstanbul'da yaşanan kentsel dönüşüm sürecini besleyen ekonomik, teknolojik, sosyal, kültürel, çevresel ve planlama kararlan gibi kaynaklann incelenerek Levent Yerleşmesi'nin işlevsel dönüşüm süreci ve fiziksel mekana yansımalannın ne şekilde gerçekleştiğinin analiz edilmesidir. Analiz yapılırken literatür çalışmasına ağırlık verilmiş, İstanbul ve Levent Yerleşme ölçeğinde sunulan sempozyum bildirilerinden, kitaplardan ve resmi kurumlardan yararlanılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: İstanbul metropolitan alanı; Levent yerleşmesi