Yalıtkan dökülenbilir refrakterlerin yapısal özellikleri ve ısıl iletimi - Cüce, Uğur (My University, 1996)
Dökülebilir refrakter malzemeler özellikle 1960'lardan sonra sahip olduğu avantajlar ile kendine oldukça geniş bir kullanım alanı yaratmıştır. En genel şekli ile, yüksek alflminalı çimento, su ve agrega karışımı olarak ifade edilebilen dökülebilir refrakterlere yalıtım özelliğini arttırmak amacı ile "perlit" agregası ilave edilir ve "yalıtkan dökülebilir refrakter" malzemesine ulaşılır. Sağlanan ısı yalıtımı ile enerji tasarrufu önemli boyutlara ulaşabilmekte ve bu da malzemenin kullanımını kaçınılmaz kılmaktadır. Isı yalıtımındaki avantajın yanı sıra, şekillendirildikten sonra satılan refrakter malzemelere karşı özellikle fırın astarlanması, tamir ve bakımı sırasında sağladığı avantajlar dökülebilir refrakter malzemelerin döküm ve ısıl işlem sektörü için önemini arttırmaktadır. Bu çalışmada yalıtkan dökülebilir refrakter malzemeler ve malzemenin elde edilmesinde kullanılan alüminalı çimento, perlit gibi bileşenler açıklanmış, bunların ve bileşimlerindeki elemanların yapının geneline olan etkileri belirtilmiştir. Malzemenin önemli bir fiziksel özelliği olan yoğunluğun, ısıl iletkenlikle olan ilişkisi irdelenerek bunun endüstriyel kullanıma etkileri saptanmaya çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Yalıtkan dökülebilir refrakterlerin kullanım alanları; Refrakterlerin ısıl iletimi; Perlit