Hamam mimarisi ve çardaklı hamam koruma önerileri - Orhan, Sezer (My University, 2003)
Hamam yapılan, antik devirden beri, toplum hayatında ve mimarlık tarihinde önemli yer tutmuştur. Bu çalışmada, hamam mimarisinin tarihsel gelişimi, başta Roma olmak üzere, Bizans ve Osmanlı döneminde, ana hatlarıyla incelenmiştir. 16.yy' a ait bir yapı olan Çardaklı Hamam, Osmanlı hamam mimarisinin özgün örneklerinden biridir. Yapının, Osmanlı hamamları arasındaki tipolojik yerinin belirlenebilmesi amacıyla, araştırma çalışmaları özellikle 16.yy' a kadar görülmüş sıcaklık tipleri etrafında yoğunlaşmıştır. Çardaklı Hamam'ın içinde bulunduğu Kadırga semti, İstanbul kent yerleşimindeki önemi ve mevcut tarihi eserleri göz önünde tutularak, analizler ve tarihçe araştırmaları ile incelenmiştir. Bu bölümde, semtin en önemli tarihi yapılarından olan ve Çardaklı Hamam ile aynı vakfe ait olması nedeniyle öne çıkan Küçük Ayasofya Külliyesi, ayrı bir başlık altında ele alınmıştır. Bu çalışmalar doğrultusunda, Osmanlı hamamları arasında farklı bir yere sahip olan Çardaklı Hamam'ın tarihsel gelişimi, mimari ve yapısal özellikleri, kent dokusundaki konumu, tahrip olma nedenleri ve günümüzdeki durumu nicelenmiş, ileriye dönük koruma önerileri sunulmaya çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Hamam mimarisi; Kadırga ve Küçük Ayasofya külliyesi; Çardaklı Hamam