Opera ve popüler kültür ilişkisi - Duru, Doğan (My University, 2006)
Bu tez çalışmasında popüler kültürün opera sanatı ve opera sanatçısı üzerindeki etkileri, "müzik" merkezli bir bakış açısı ile ele alınmaktadır. 1500 yılından bu yana pek çok değişikliğe uğramasına karşın kurumsal yapısı yüzünden geleneklerini muhafaza edebildiği görülmüş olan opera sanatı, kendi tanımlı sınırları içinde özünü korumasına karşın, modern dünyanın karşısında, yenilenmek zorunda kalmıştır. Bu tezde opera sanatının popüler kültür karşısında uğradığı zorunlu değişim, bu değişim karşısındaki gelenekçi tavır ve Opera sanatının günümüz dünyası içinde kendini konumlandırışı, zaman zaman oluşan form farklılıkları ile birlikte ayrıntılı biçimde incelenmektedir. Bu çalışmada sanatı, müziği, besteciyi ve sanatçıyı sorgularken, gündelik hayat ve yaşanılan dönemin önemini ve bu gündelik hayat pratiklerinin opera sanatına ve sanatçısına da nasıl doğrudan yansıdığı çok boyutlu biçimde aktarılmaya çalışılmıştır. Güzel sanatların neredeyse her alanından beslenen opera sanatının popüler kültür ve tüketim kültürü tarafından nasıl konumlandırıldığı, Türkiye ve dünya kültür politikaları içindeki duruşu ile birlikte değerlendirilmiştir. Günümüzde opera sanatı için, mekan ve beden üzerine sıklıkla konuşulurken karşımıza çıkan ve internet üzerinde kurgulanıp farklı bir form ve disiplinde uygulanan operalardan söz edilmiştir. Operanın gelecekte, gelenekçi temsil gücü ile birlikte ayakta kalmasının zorluğuna farklı bakış açılan ile incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006
Keywords: Opera; Popüler kültür; Opera sanatçısı