Katalizörlerin hazırlanması ve endüstrideki kullanılışları - Gürel, Zeki (My University, 2001)
Katalizörler, kimya sanayiinde vazgeçilmez endüstriyel maddeler olarak hemen hemen her alanda kullanılmaktadır. Kimyasal ürünlerin yaklaşık %85'i üretim sırasında en az bir katalitik şamadan geçmektedir. Katalizörlerin sanayide ki ekonomik önem pazar değerlerinden çok daha fazladır. Üretimde verimlilik ve tasarruf çok önemli bir duruma gelmiştir. Katalizörler hammaddenin korunması ve safsızlıkların azaltılmasıyla yüksek seçicilik ve yüksek verimlilik elde edilmesini sağlar, kimyasal reaksiyonların hammadde ve enerji gereksinimlerini azaltır. Katalizör tasarımında dikkat edilmesi gereken bir çok husus vardır. Bir katalizörün kullanışlı olması için aktivite, seçicilik ve kullanım süresi yönünden yeterli olması gerekir. Katalizör tasarımında ileride katalitik sistemin bulunacağı şartlar iyi bilinmeli ve katalizör birçok koşul allında incelenmelidir. Bu çalışmada katalizörlerin endüstrideki durumları, üretim safhaları ve karşılaştıkları sorunlar, ayrıca katalitik sistemler incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Katalizör; Kimya endüstrisinde katalizör; Katalizör tasarımı; Katalizör zehirleri; Katalitik reaktörler