Gemi inşaatında planlama ve üretim kademeleri - Özyiğit, İlkay (My University, 2006)
Ülkemizde birçok armatör firma ve tersane, yeni gemi inşa konusunda büyük problemler ve kargaşalar yaşamaktadır. Üretim öncesi, üretim evresi ve üretim sonrası yerine getirilmesi gereken tüm prosesler, hem armatör firma hem dizayn büro hem de tersane tarafında ciddi sıkıntılara neden olmakta ve etkin görev paylaşımının oluşmasını engellemektedir. Oluşan bu aşamalar, yüksek bütçeli projelerde üretimi riske atmaktadır. Sunulan bu çalışmada imalatı amaçlanan bir geminin karar verme aşamasından çalışmaya başladığı ana kadar geçen süreç ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Gemi sahibinin gemi tipine ve boyutlarına karar vermesi ile başlayan sürecin, tasarım, klaslama ve imalat aşamaları ve bu aşamaların birbiriyle olan ilişkileri bu çalışmada ele alınmıştır. Üretimi düşünülen gemilerin, ilk olarak tersaneye giren ve stoklanan malzemesinden, tüm üretim basamaklarına, kızaktaki montajına ve denizdeki donatımına kadar geçen tüm süreç, prosedür ve tersane içindeki döngüsü bir plan dahilinde incelenmiş ve açıklanmıştır. Çalışmada incelenen ana konudan yola çıkarak, üretimleri sonlanmış gemilerin, armatör firmalar tarafından kendi gemi işletme talimatlarına göre çalıştırılmalarına genel olarak değinilmiş ve deniz hayatını tamamlayan gemilerin söküm işlemlerine dair açıklayıcı yaklaşımlarda bulunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Geminin genel tasarım aşamaları; Tersane ve üretim süreci; Gaminin denize indirilmesi