Elektrikli ısıtıcı kontrol yöntemlerinin enerji tüketimine etkisinin irdelenmesi - Yörük, Hasan (My University, 2009)
Günümüzde üretilen tüm elektronik ekipmanlarda komponentler arasındaki uyumun sağlanması komponent tasarımı kadar önemlidir. Bu amaçla üretici firmalar, komponentler arasındaki uyuma cevap verecek algoritmalar oluşturma yoluna başvurmaktadır. Algoritmalar, herhangi bir değişiklik gerektirmeden enerji tasarrufu sağlama ve komponentler arasındaki uyumu sağlayarak yüksek kalitede ürünler elde edilmesi gibi avantajlara sahiptir. Elektrikli ısıtıcılarda doğru algoritmaların kullanılması düşük enerji sarfiyatları ile daha kaliteli pişirme ve yüksek ürün memnuniyetinin elde edilmesini sağlamaktadır. Bu özelliği ile algoritmalar, elektrikli ısıtıcıların enerji sınıfının belirlenmesinde kilit önem sahiptir.Bu çalışmanın ilk kısmında, algoritmaların bahsedilen etkileri göz önünde bulundurularak, algoritmalara ilişkin patent ve literatür araştırması yapılmıştır. İkinci kısımda, elektrikli pişiricilerin enerji sınıfının belirlenmesinde kullanılan EN 50304 standardı hakkında ve çalışmanın diğer kısımlarında kullanılacak deney düzeneği ile Fırın Termal Simülasyon Programı (FIRSİM) hakkında bilgi verilmiştir.Çalışmanın son bölümünde, ilk bölümde yapılan literatür araştırmasının sonuçlarından yararlanılarak enerji tüketimini azaltmaya yönelik algoritmalar tasarlanmıştır. Algoritmaların, deneysel çalışmada karşılaşılabilecek güçlükler göz önünde bulundurularak ve parametrik etkilerinin belirlenmesi için, ilk olarak modellemesi yapılmıştır. Bir sonraki aşamada ise analizler sonucunda avantajlı bulunan algoritmalara ilişkin deneysel çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Algoritmalara ilişkin deneysel çalışma sonuçları ile pişirici üzerinde herhangi bir değişikliğin yapılmadığı durumun sonucu kıyaslanarak uygulanan yöntemlerin fırının enerji tüketimine olumlu ya da olumsuz etkileri sayısal olarak açıklanmıştır. Fırın üzerindeki tüm deneysel çalışmalar, EN 50304 standartlarına uygun şekilde gerçekleştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: enerji; enerji tüketimi; ısı geçişi