Robotların incelenmesi - Ergaşov, Abdülvahid (My University, 1997)
Büyük gelişmelere sahne olan çağımızda sanayide ve günlük yaşamımızda teknolojinin önemi gün geçtikçe artmaktadır. 1950'li yıllardan sonra sanayide uygulamasına temeli atılan robotlar sanayinin otomatikleştirilmesine çok büyük katkıda bulunmuştur. Robotlarla ilgili bu tez çalışmalarımda robotları genel olarak incelemeye çalıştım. Tez yedi bölümden bölümden oluşmaktadır. Tezin ilk bölümü giriştir. Tezin ikinci bölümünde Endüstriyel Robotlar hakkındaki temel bilgiler yani tanımlar, robotların tarihçesi, bileşenleri, robot sınıflandırılması, fiziksel özellikleri, programlama teknikleri hakkında genel bir bilgi toplanmıştır. Üçüncü bölümde ise robotların uygulamalarına ait bilgiler sunulmuştur. Robotların günümüzdeki kullanım alanları, endüstrideki uygulamaları örnekleriyle verilmiştir. Ayrıca otomotiv sektöründeki bazı uygulama örnekleri, askeri ve günlük hayatta kullanılan robotlar hakkında da bilgi verilmiştir. Tezin dördüncü bölümünde günümüzdeki robotların yetersizlikleri ve bunları ortadan kaldırmaya yönelik olan uzman sistemlerin robotlara entegrasyonu ve bu entegrasyonun uygulaması mümkün olan alanlar ve avantajları ele alınmıştır. Beşinci bölümde dünyada robotik çalışmaları incelenmiştir. Dünyada robot gelişmeleri analiz edilmeye çalışılmış, ülkeler bazında robotik çalışmaları, bazı şirketleri robotlu üretime geçmelerine zorlayan nedenler örneklerde sunulmuştur. Ayrıca Türkiye'de robotik çalışmaları ve robot üretimine ait bilgi verilmiştir. Tezin arana bölümünde robotların sağladığı faydalar, muhtemel zararları, ekonomik faktörler, ekonomik analiz metodları, robot doğrulama analizi kısaca robotların ekonomik analizi yapılmıştır. Son kısımda ise bir ark kaynak robotunun kaba bir hesapla ekonomikliği incelenmiştir. Son bolünde tezin kısa bir sonucu verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Robotlar; endüstriyeluygulamalı ve robotik çalışmalar