Bireysel yatırımcıların sosyal sorumlu yatırım fon tercihi - Yıldırım, Rüya Kaplan (My University, 2019)
Bu araştırmada değerler, bilgi işleme tarzı, bireysel sosyal sorumluluk, ileri finansal okuryazarlık ve demografik değişkenlerinin sosyal sorumlu yatırım fon tercihine olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma için gerekli veri 18 yaş ve üzeri yatırım yapan veya yapabilecek 718 bireyden toplanmıştır. Çalışmamıza uygulanan varimaks rotasyonlu keşfedici faktör analizi sonucunda 8 faktör elde edilmiştir. Bunlar; kendini aşma, güç, başarı, hazcılık, bilişsellik, duygusallık, bireysel sosyal sorumluluk ve riskten kaçınmadır. Bağımsız değişkenlerin sosyal sorumlu yatırım fon tercihine etki edip etmediğini belirlemek için regresyon analizi yapılmış ve bu analizler sonucunda, kendini aşmanın, gücün, bilişselliğin ve bireysel sosyal sorumluluğun sosyal sorumlu yatırım fon tercihinin açıklayıcısı olduğu belirlenmiştir. İleri finansal okuryazarlığın moderatör etkisi ve bilişselliğin medyatör etkisini tespit etmek için Andrew Hayes’in SPSS paket programı için geliştirmiş olduğu Process adlı makro paket kullanılarak yapılan regresyon analizi sonucunda, ileri finansal okuryazarlığın sadece kendini aşma ile sosyal sorumlu yatırım fon tercihi arasındaki ilişkiyi farklılaştırdığı, bireysel sosyal sorumluluğun ise sadece kendini aşmanın sosyal sorumlu yatırım fon tercihi üzerindeki etkisini farklılaştırdığı görülmüştür. Ayrıca, demografik faktörlere göre sosyal sorumlu yatırım fon tercihinin değişip değişmediğini anlamak amacıyla, cinsiyet ve medeni hal için bağımsız t testi, yaş ve eğitim durumu için ise anova analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, kadınların ve eğitim seviyesi yüksek olan bireylerin sosyal sorumlu yatırım fon tercihleri de yüksek çıkmıştır. İlave olarak, demografik faktörlere göre riskten kaçınmada ve ileri finansal okuryazarlıkta fark olup olmadığını anlamak için anova analizi ve bağımsız t testi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, kadınların erkeklere göre daha fazla riskten kaçınma davranışı sergiledikleri, yaş ve eğitim durumu arttıkça ileri finansal okuryazarlık düzeyinin de arttığı gözlemlenmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Sosyal sorumluluk; Finansal okuryazarlık; Bilgi işleme tarzı; Davranışsal finans