Sıcak daldırma galvanizli çelik tel üretiminde ürün kalitesinin arttırılması - Yaşar, Ramazan (My University, 2009)
Sıcak daldırma galvanizleme işlemi, çelik ürünlerini korozyona karşı korumak için kullanılan temel katodik koruma yöntemlerinden biridir. Bu çalışmada, sıcak daldırma galvanizleme yöntemi ile kaplanan çelik telin ürün kalitesinin arttırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, galvanizli kaplamaların özellikleri, çelik tel galvanizleme aşamaları, çelik tel yapısında bulunan elementlerin, galvaniz banyosuna katılan alaşım elementlerinin, galvaniz işleminden önce uygulanan flakslama işleminin, galvaniz banyosuna daldırma ve galvaniz banyosundan çekme sürelerinin ve hızlarının ürün kalitesine etkileri araştırılıp incelenmiştir. Aynı zamanda galvaniz banyosunda oluşan lapa ve kül gibi atıkların bileşikleri ile ilgili araştırmalarda yapılmıştır. Sıcak daldırma galvanizleme yöntemi ile galvanizli tel üretimi yapan bir firmada galvaniz banyosuna yaklaşık % 0, 058 - 0,07 Ni , % 0,064 Bi ve % 0,15 Al gibi alaşım elementleri ayrı ayrı veya ikili olarak ilave edilerek etkileri incelenmiştir. Nikel, bizmut ve alüminyum ilavesi ile kaplama kalınlığının yaklaşık % 10 -18 oranında azaldığı, çinko tüketiminin % 10, lapa oluşumunun da yaklaşık % 20 ve kül oluşumunun da yaklaşık % 11 oranında azaldığı görülmüştür. Sonuç olarak sıcak daldırma galvaniz yöntemiyle kaplanacak tel için banyo içeriğine katılan Ni, Bi ve Al gibi elementlerin hem çinko tüketimini hem de kaplama kalınlığını, lapa ve kül gibi atık oluşumunu azalttığı görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Yüzey görünümü; Kaplama kalınlığı; Mekanik özellikler; Flakslama işlemi