Plakların sonlu elemanlar yöntemi ile eğlime hesabı - Öztekin, Levent (My University, 2003)
Bu tezin amacı ince plakların sonlu elemanlar yöntemi ile eğilme hesabının yapılmasıdır. Sonlu elemanlar metodunda sistem sonlu sayıda elemanlara ayrılmaktadır. Eleman boyutları küçüldükçe problemin hata oram azalmakta, fakat çözüm süresi uzamaktadır. Belirlenen deplasman parametrelerine bağlı olarak bir deplasman fonksiyonu seçilmiştir. Bu tez çalışmasında elde edilen eleman rijitlik matrisi elastik plak teorisine göre hesaplanmıştır. Eleman rijitlik matrisleri çevirme matrisleri sayesinde sistem rijitlik matrisini oluşturmuşlardır. Çözüm aşamasında toplam potansiyel enerjinin 1. varyasyonu ve virtüel iş prensibi kullanılmıştır. Sonlu elemanlar yöntemi ile bulunan moment değerleri, moment katsayıları ve SAP2000 bilgisayar programı ile hesaplanan değerlerle ayrı ayrı karşılaştırılmıştır. Mesnet şartlarının durumu moment katsayılarıyla yapılan hesapta dikkate alınmadığından bu hesap şeklinin yaklaşık bir yöntem olduğu anlaşılmıştır. SAP2000 programıyla elde edilen değerlerin ise hesap momentlerimizle birbirine çok yakın çıktığı görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: İnce plaklar; Plaklar için elastisite; Virtüel iş prensibi; Sonlu elemanlar yöntemi