Yüzeysel akışlı doğal arıtım sistemi ile evsel atık su arıtımının araştırılması - Acarel, Emine Merve (My University, 2009)
Doğal arıtım, su arıtımında kullanılan en eski yöntemlerden biridir. Geleneksel arıtma yöntemleriyle kıyaslandığında özellikle düşük yatırım maliyeti, enerji ihtiyacının, ekipmanların, bakım onarım maliyetlerinin ve nitelikli eleman ihtiyacının daha az olmasından dolayı tercih sebebi olmuştur.Bu çalışmanın amacı, özellikle su sıkıntısı çekilen küçük yerleşim birimlerinde, hem tarımsal açıdan hem de çevresel açıdan fayda sağlayabilecek ucuz ve pratik yöntemlerin uygulanabilirliğini göstermektir. Arazide arıtma yöntemlerinden biri olan yüzeysel akışlı sistem uygulaması laboratuar ortamında denenmiştir.Çalışmada öncelikle çökelebilen katıların giderilmesi, anaerobik çürümenin sağlanması için, Imhoff tankında evsel atık suların bekletilmesi esas alınarak, iki adet özdeş Küçük Boyutlu Yüzeysel Akışlı Sistem ve Büyük Boyutlu Yüzeysel Akışlı Sistemde arıtım çalışmaları yapılmıştır. Büyük boyutlu yüzeysel akışlı sistemin uzunluğu ve toprak derinliği daha fazladır. İlave arıtım olarak kil ve zeolit üniteleriyle ile seri bağlı çalıştırılmış, giderim veriminin ne ölçüde değiştiği izlenmiştir.Çalışma kapsamında yüzeysel akışlı doğal arıtım sistemleri giriş- çıkış suyunda KOİ, BOİ5, TKN, NH3?N, NO3- N, NO2 -N, PO4- P, AKM ve toplam koliform parametrelerinin analizleri yapılmıştır.Anahtar Kelimeler: yüzeysel akışlı doğal arıtım, arazide arıtım
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Yüzeysel akışlı doğal arıtım; arzide arıtım