Zemin çivili dayanma yapıları - Balık, Ethem (My University, 2002)
Zemin çivili dayanma yapısı düşey veya düşeye yakın kazıların desteklenmesi ve mevcut şevlerin stabilizasyonunun sağlanması için zemine sık aralılarla yerleştirilen pasif takviyelerin aktif-hareketli bölgeyi pasif-stabil bölgeye bağlanması ve kazı yüzeyinin kaplanarak zemin içinde kararlı bir ağırlık yapısı elde edilmesiyle ortaya çıkar. Bu kararlı yapı içinde kayma mukavemeti artışı sağlanırken desteklenen kütlenin yer değiştirmelerinin belli değerlerde olması sağlanır Çiviler stabiliteyi arttırmayı, kohezyonsuz zeminlerde normal gerilmenin dolayısıyla kayma gerilmesinin artışıyla ve kohezyonlu-kohezyonsuz zeminlerde kayma yüzeyinde mobilize olan kaydırıcı kuvveti düşürerek sağlarlar. Bu çalışmada zemin çivili duvarların tasarımında göz önüne alınacak hususlara yer verilmiştir. Geoteknik mühendisi geçmiş tecrübeleri dikkate alarak tasarımı belirleyici koşulları tespit etmelidir. Bu çalışma sonucunda, özellikle inşaat sonrası deformasyonları da dikkate alan tasarımların yapılması gerektiği belirlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Zemin çivili dayanma yapıları; Zemin çivili dayanma yapılarının davranışı; Arazi araştırmaları ve deneyleri