İstanbul Emniyet Müdürlüğü Tem. Şb. Md. personelinin stres kaynakları, belirtileri ve stresle başa çıkma yöntemleri - Eren, Murat Erkan (My University, 2001)
Bu çalışma, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi personelinin stres kaynaklarının, belirtilerinin ve stresle başa çıkma yöntemlerinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmada tarama modeli esas alınmıştır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinde, timler, ekipler ve idari bürolar olarak adlandırılan bürolarda görevli personelden tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen 144 emniyet görevlisi oluşturmuştur. Personelin en çok etkilendiği örgütsel stres kaynağı "ücretin yetersizliği", en çok görülen stres belirtisi "terleme" olarak tespit edilmiştir. Performansın strese olumsuz etkisi en yoğun olarak "işten ayrılmayı düşünme" şeklinde kendini göstermektedir. Stresle başa çıkmada en çok kullanılan yöntemin "stres yaratan durumu düşünmemeye çalışma, boşverme" olduğu görülmüştür. Stresle başa çıkmada kullanılan yöntemlere baktığımızda, personelin sorunların çözümünü savunma mekanizmalarında bulduğunu söyleyebiliriz. Bunun en önemli nedeni ise, farklı çözümlerin ekonomik ve zaman olarak daha fazla imkanları gerektiriyor olmasıdır. Anket kapsamında yer alan personel kişisel özelliklerine göre gruplandırıldığında, stresin performansa etkisi yönüyle yaş ve büro değişkeni bazında anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2001
Keywords: İstanbul emniyet müdürlüğü; Personelin stres kaynakları; Stresle başa çıkma yöntemleri