Beyânü’l-Hak (inceleme, tahlili, fihrist, seçme yazılar) - Kavak, Nursel (My University, 2021)
Beyânü’l-Hak mecmuası 9 Ramazân 1326 (Hicri) tarihinde yayımlanmaya başlanmış ve 24 Zilkade 1330 (Hicri) tarihine kadar düzenli aralıklarla neşredilmiştir. Uzun soluklu bir yayın organı olan mecmua dini, edebi, siyasi, fenni ibaresini esas alarak matbuat aleminde var olmuştur. Bu tezde Beyânü’l-Hak mecmuasının 5 Ekim 1908 – 4 Kasım 1912 tarihleri arasında yayımlanan 182 sayının tamamı incelenmiştir. Tez girişle birlikte beş bölümden müteşekkildir. Giriş bölümünde II. Meşrutiyet devrine kadar Türk basını, ayrıca II. Meşrutiyet devri matbuatı ve bunlar arasında Beyânü’l-Hak mecmuasının yeri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde 1908-1912 yılları arasında neşredilen 182 sayının şekil ve içerik özellikleri, yazar kadrosuyla ilgili bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde yazar adlarına ve konularına göre fihrist bulunmaktadır. Dördüncü bölümde Beyânü’l-Hak mecmuasından seçilmiş metinler yer almaktadır. Beşinci bölüm ise sonuç yazısı ve kaynakçadan oluşmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021
Keywords: Osmanlı Devleti’nde basın; Beyânü’l-Hak; II. Meşrutiyet Dönemi basını