Örgüt kültürünün örgütlerin performans değerleme sistemlerini belirlemeleri ile ilişkisine yönelik bir araştırma - Sevim, Ebru (My University, 2005)
Bu çalışmada örgüt kültürünün, örgütlerin performans değerlendirme sistemlerini belirlemeleri ile ilişkisinin var olup olmadığı irdelenmektedir. Çalışma, kültürün tanımı ve kültürü oluşturan unsurlar ile ilgili genel bilgilerin verilmesi ile başlanmakta, kültürün işletmeler açısından önemi, kültürün verimlilik, strateji, örgütsel yapı, teknoloji ve liderlik ile ilişkisi, ulusal kültür ve örgüt kültürü ile ilgili bilgilere yer verilmektedir. Çalışmada daha sonra, performans değerlendirme sistemlerinin amaçlan ve yararları, tanımı, kapsamı, süreci, sonuçlarının kullanıldığı alanlar, sınıflandırılması ve sonuçların kontrolü, değerlendirmede karşılaşılan sorunlar örgüt kültür ve performans değerlendirme sistemi ile olan ilişkisi kuramsal olarak irdelenmektedir. Yapılan araştırmalar her işletmenin kültürünün farklı olduğunu ve tek bir performans değerlendirme sisteminin bütün işletmelerde istenilen amaca ulaştıramayacağını ortaya koymaktadır. Çalışmada bu düşünceden hareketle, farklı performans değerlendirme sistemi uygulayan aynı sektörde faaliyet gösteren işletmelerin kültürel boyutlarını araştıran bir uygulamaya yer verilmektedir. Uygulamada, İstanbul'da ilaç sektöründe faaliyet gösteren iki şirkete anket çalışması yapılmıştır. Sonuçlar SPSS 13.0 programı ile analiz edilmiştir. Her iki işletmenin örgüt kültürü boyutlarına ilişkin frekans dağılımları alınarak, boyutlar arasındaki farklılıklar işletmelerin uyguladıkları performans değerlendirmenin özellikleri çerçevesinde teorik olarak yorumlanmaya çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005
Keywords: Kültürün anlamı; Performans değerleme sistemleri; Gos eğrisi