Petro-kimya tesislerinde yangından korunma - Hazan, Cem (My University, 1996)
Çağımızdaki teknik gelişmelere paralel olarak yangın önleme ve söndürme sistemleri ile insan, araç - gereç ve bina koruma sistemleri için her geçen gün yeni teknikler geliştirilmekte, yeni ürünler çıkarılmakta ve yeni malzemeler kullanılmaktadır. Bu gelişmelerden mimarlar, mühendisler, araştırmacılar, eğitimciler ve yöneticilerin haberdar olması ve takip etmesi gerekir. Nüfusun hızla artması, teknolojinin gelişmesi büyük binalara, büyük endüstri tesislerine sebep olmuştur. Bu tür yerlerde maddi zararlar yanında, insan hayatıda söz konusu olduğundan yangın önleme ve söndürme sistemlerinun kurulması vazgeçilmez olmuştur. Bu çalışmada bir PETRO - KİMYA tesisinde yangından korumak için gerekli bütün sistemler anlatılmış ve sistem çözümleri örnekli olarak açıklanmıştır. Birinci bölümde, genel olarak sistemler tanıtılmıştır. İkinci bölümde, hidrantlar, yangın dolapları ve portatif söndürücülerden oluşan manuel sistemler anlatılmış ve dizaynları hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, söndürücü olarak su, gaz, köpük ve kimyasal maddelerden oluşan otomatik söndürme sistemlerden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde, otomatik söndürme sistemlerinde (sprinkler sistemi) kullanılan saha elemanları tanıtılmış ve fonksiyonları belirtilmiştir. Beşinci bölümde yangını önceden önleme amacıyla kurulan algılama sistemlerinden bahsedilmiştir. Altıncı ve son bölümde ise en uygun sistem çözümünü yapmak için flat analizi ve sistemlerin karşılaştırılması yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Manuel ve otomatik sistemler; Otomatik yangın söndürme sistemleri saha elemanları; Yangın algılama sistemleri