20. yüzyıl resim sanatında kedi figürü - Yarbaşı-Albayrak, Funda (My University, 2020)
“20. Yüzyıl Resim Sanatında Kedi Figürü” adlı tez çalışmasında, modern sanat tarihi sürecinde gelişen akımlar ve bu akımlarda görsel ve düşünsel açıdan kedi figürüne yer veren sanatçıların eserlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Kedi figürü üzerinde durulmasının en önemli nedeni tarih boyunca birçok önemli sanatçının kedilere olan ilgisinin bilinmesi ve bu ilginin özellikle sanatçıların ifade dillerine nasıl etki yaptığının tespit edilmeye çalışılmasıdır. Modern sanat akımlarında sanatçıların kullandıkları kedi figürü biçimlerinin nasıl oluştuğu, dönüştüğü ve üsluplarındaki değişimi nedenleri ile açıklanmaya çalışılmıştır. Empresyonizmden başlayarak Pop Arta kadar gelişen sanat akımları üzerinde durulmuş, bu sanat akımlarında kullanılan kedi figürlerinin akımlara uyumluluğu ile ilgili tespitler ve araştırmalar ortaya konulmuştur. “20. Yüzyıl Resim Sanatında Kedi Figürü” tez çalışmasında akımlar ve sanatçılar bağlamında kedi figürü kronolojik yöntem esas alınarak hazırlanmıştır. Akımlara yön vermiş sanatçıların kedi tasvirini yüzeye aktarma şekilleri temel alınarak, yıllar içinde değişen sanat akımları incelenmiştir. Biçimsel ifadelerin ve plastik ögelerin kedi figürü çalışmalarında ne şekilde ele alındığı ve tasvirde kullanılan uygulama teknikleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın sunum yönteminde akımlar ve sanatçılar bağlamında ele alınan kedi figürleri ile ilgili açıklayıcı bilgiler, ilgili kedi figürü içeren resimlerin görselleri ile birlikte sunulmuştur. Çalışma sonucunda elde edilen bilgiler ile sanatçıların eserlerinde figüre verdikleri önem ve kullandıkları ifade dilinin akımlar bağlamında değişimine dair tespitlere yer verilmiştir. Bu tespitler özellikle karakterize olan ve tipik ögeler taşıyan kedi imgesi üzerinde, biçimsel ve karakter özellikleri esas alınarak yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020
Keywords: Hayvan figürü ve tarihsel süreci; 20. yüzyıl öncesi akımlar; 20. yüzyıl sanat akımları bağlamında kedi figürü