Deprem sonucu oluşan sismik kuvvetlerin mekanik tesisatlara ve ekipmanlara olan etkisi ve bu sistemlerin deprem güvenliklerinin sağlanması - Özipek, Mehmet Niyazi (My University, 2004)
Bu çalışma , mekanik tesisatın temelini oluşturan boru tesisatları, havalandırma kanalları, kazanlar, pompalar, vantilatör ve aspiratör sistemleri ile bunlara ait çeşitli ekipmanların sismik (yerkabuğu hareketlerinden kaynaklanan) kuvvetlere karşı güvenlik tedbirlerinin alınması için genel bir rehber özelliği taşımaktadır. HVAC elemanlarının şantiye alanında montajından önce proje mühendisinin, mekanik tesisatın yapıya sabitlenecek noktalarım ve yapı içinde sismik güvenlik gereken bölgeleri tespit ederek bunun için gerekli olan özel ekipmanları kataloglardan ve tablolardan faydalanarak belirlemesi gerekir. Bu çalışmada yer almayan uygulamalar ve pratikte karşılaşılacak problemler, genel mühendislik kaideleri ve konuyla ilgili standartlar dikkate alınarak çözülmelidir. Mekanik tesisat sismik kuvvetlere karşı çeşitli sabitleme elemanları ile bulundukları bölgeye sabitlenmektedir. Bunun için çeşitli kelepçeler, yüksek mukavemetli ve havacılıkta da kullanılan çelik halatlar, titreşim yutucu yaylar, atalet momentini arttıran beton ve çelik kaideler ( temeller ) ve bağlantı elemanları kullanılmaktadır. Çelik halatlar kullanılırken kendi elestisitelerine uygun olarak ön germeli halde tesisata bağlanmalıdırlar. Bu halatlar ve onlarla beraber kullanılan çelik malzemeler için minimum emniyet katsayısı 2 olmalıdır. Çelik konstrüksiyonlar tesisat üzerine bağlanırken kolaylık sağlaması için oynayabilir ve her açıdan montajı uygun ve kolay olmasına dikkat edilmelidir. Aynı sistemde ya tamamen çelik halatlar kullanılmalı ya da tamamen uzun çelik profiller kullanılmalıdır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Depremler; Türkiye’nin depremselliği; Türkiye’de depremlerle ilgili yapı denetim kanunları ve hukuk mevzuatı; Mekanik tesisatın deprem davranışı; Mekanik tesisatın deprem (sismik) kuvvetlerine karşı yalıtımı; Sismik sınırlayıcı seçimi; Deprem öncesinde ve sonrasında yapılacak işler