Silivri-Selimpaşa tarihsel sit alanı ve arhigenya kız öğretmen okulları araştırma ve değerlendirme projesi - Han, Barış (My University, 2000)
İstanbul'a 55 km. mesafede bulunan, Silivri ilçesinin bir beldesi olan Selimpaşa yerleşim birimi Bizans döneminden günümüze kadar varlığını korumuş, özellikle 19. Yüzyılda Dr. Sarandi Arhiyeni tarafından kurulan Arhigenya vakfına bağlı okulları sayesinde görkemli bir dönem geçirmiştir. Günümüze kadar, çeşitli olumsuz şartlara rağmen bu dönemden birçok yapı ve doğal güzellikler ayakta kalmayı başarmıştır. Ancak yazlık ikincil konutların hızla artması tarihsel kent dokusunu büyük ölçüde tahribata uğrattığı gibi, yaz ve kış aylarındaki dengesiz nüfus dağılımı gibi olumsuz bir faktöründe ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bu yüzden yerel hizmetler aksamakta ve beldenin, özgünlüğünü sonraki nesillere aktarması gün geçtikçe imkansız hale gelmektedir. Çalışmanın amacı bu olumsuz etkenlerin ortadan kalkmasına yönelik olarak, beldenin merkezinde yer alan ve bir döneme damgasını vuran Arhigenya vakfına ait kız öğretmen okullarının özgünlüğünü koruyarak günümüz şartlarına uygun, yeniden yatılı meslek yüksek okulu olarak restore edilmesi ve beldede yakın zamanda öğretime geçecek olan Kadir Has Üniversitesi ile birlikte beldenin sosyoekonomik yapısını güçlendirerek tarihsel mirasını gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarmasını sağlamaktır. Bu doğrultuda yapılan çalışma, yapıların rölövelerinin çıkarılarak belgelenmesi, restitüsyon çalışması ve yeniden işlevlendirilerek restorasyon projelerinin hazırlanmasını içermektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Selimpaşa beldesi; Selimpaşa tescilli kültür varlıkları; Kız öğretmen okulu yapıları