Biyodizel teknolojisi - Ölçüm, Tülin (My University, 2006)
Son y llarda kullan lan geleneksel enerji kaynaklar rezervleri azalmakta ve petrolrezervlerinin yak n bir gelecekte tükenece i belirtilmektedir. H zla artan nüfus veendüstrile me, dünya enerji tüketiminde art a yol açmakta, bunun sonucu olarak da enerjiaç ndan yeni ve acil önlemlerin al nmas zorunlulu u ortaya ç kmaktad r. Yeni veyenilenebilir enerji kaynaklar n de erlendirilmesi ve bilinen kaynaklar n en iyi ekildekullan lmas bu önlemlerin ba nda gelir. Yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklar aras ndabiyokütlenin ayr bir yeri vard r.Petrol ürünleri tüketiminin büyük k sm motor yak tlar n olu turdu u ülkemizde, karata mac ve tar mda yayg n olarak dizel motorlar n kullan lmas , dizel yak ttüketimindeki pay artt rmaktad r. Ülkemiz dizel yak t üretiminin tüketimi kar lamaktanuzak olmas , yeni ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilecek alternatif yak tlar özellikleönemli k lmaktad r. Bu yak tlar n ba nda da motorine rakip olabilecek biyodizel gelmektedir.Bu tez çal mas n ilk k sm nda enerjinin dünyada ve Türkiye'deki durumundan ve biyokütleenerjisinden bahsedilmi tir. Çal man n bir sonraki bölümünde ise biyodizelin özelliklerindenve nas l elde edildi inden bahsedilmi , di er yak tlarla mukayesesi yap lm r.Anahtar Kelimeler : Biyodizel, biyokütle, dizel yak
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Dünya da ve Türkiye de enerji; Biyokütle enerjisi; Biyodizel