Fotovoltaik ünite tasarımı, elektrik enerjisi üretimi ve maliyet analizi - Diken, Özgür (My University, 2000)
Dünyamızın en büyük enerji kaynağı kuşkusuz güneş enerjisidir. Tükenmeyen, temiz, dışa bağımlı olmayan ve çok geniş bir coğrafî alanda uygulanabilir olması bu kaynağa yönelik uygulama ve çalışmaların gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu alandaki çalışmalar da her geçen gün ivme kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, fotovoltaik güneş panellerinden elektrik elde ederek, bir karavanın temel ihtiyaçlarını yakıt tüketmeden karşılamaktır. Paneller son haliyle, bu karavanda kullanılan akümülatörleri şarj edecek durumdadırlar. Optimum güneş ışığı miktarını yakalaması için paneller portatif olarak yapılmalıdır. Ancak maksimum güç çıktısını elde etmemiz için, panellerin bulunduktan bölgenin coğrafi durumuna göre öngörülen açıyla yerleştirilmeleri gerekmektedir. Çalışmanın bir diğer amacı da maliyeti olabildiğince minimum seviyede tutmaktır. Bu proje için literatürün gözden geçirilmesiyle anlaşılmıştır ki, güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesini sağlamak hiç de zor değildir. Her ne kadar literatürdeki bilgiler sadece panel üretimi ve panel karakteristikleri ile ilgiliyse de, bir karavana gereken elektrik enerjisini elde etmek için panellerle beraber güneş akümülatörleri de kullanılmalıdır. Bu proje için gerekli olan enerji yükleme hesaplamaları yapılmış ve bu doğrultuda 3 adet güneş paneli ve 2 adet akümülatörden yararlanılmıştır. Gerekli şekilde elektrik bağlantılarının da yapılmasıyla istenilen güç çıktısı sağlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Fotovoltaik güneş panelleri; Güneş akümülatörü