Ergitme esaslı kaynak uygulamalarında kimyasal bileşimi etkileyen faktörlerin incelenmesi - Kongel, Aydın (My University, 2005)
Kaynak, iki veya daha çok parça metali birleştirmekte en etkili yöntemdir. Bu nedenle kaynak imalat ve onarım alanında metalden yapılmış ürünlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Etrafımıza baktığımızda, metalden yapılmış her şeyin kaynakla imal edildiğini görebiliriz, Dünyanın en yüksek binaları, ay roketleri, ev araçları ve otomotiv endüstrisi bu listenin başında gelmektedir. Günümüzde kaynağın kullanımı artmaktadır. Çünkü kaynak bir çok avantaja sahiptir. Parçalan birleştirmede ihtiyaç duyulan malzeme miktarını ve giderlerini azaltmaktadır. Döküm ile imal edilen parçalar kaynakla imal edilirken tasarımcı et kalınlığım azaltarak toplam ağırlığı azalmaktadır. Kaynak özellikle metallerin ve metal yüzeylerinin korunması için uygulanan yüzey kaplamalarında en iyi uygulamadır. Kimyasal kompozisyon kaynaklı bağlantıların ve yüzey kaplamalarının dayanım özelliklerine etki etmektedir. Bu nedenle bu çalışmada kaynak metalinin kimyasal kompozisyonuna etki eden faktörler araştırılmıştır. Bunun yanında metallerin ısı iletim katsayısının ana metallerin ergime oranına nasıl etki ettiği ve toz altı kaynak yönteminde ısı transferi için bir ısı transferi modeli tasarlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Kimyasal kompozisyon; Ergime oranı; Kaynak metali; Ergitme esaslı kaynak yöntemleri; Isı girdisi