Müzelerde tanıtım uygulamalarının Beylerbeyi Saray Müzesi örneğinde değerlendirilmesi - Ergün, Nurten (My University, 2004)
Tez üç ana bölüme ayrılmıştır, birinci bölümde çağdaş müzecilik anlayışında tanıtımın önemi ve ziyaretçi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Müzelerin etkili tanıtımı için kullanılan yöntemler açıklanarak dünya müzelerinden örnekler verilmiştir. Ayrıca müzelerde uygulanan tanıtım yöntemlerinin müzenin hedef kitlesi üzerindeki etkileri anlatılmıştır. İkinci bölümde, Tezin inceleme konusunu oluşturan Beylerbeyi Sarayı saray müze konumunda olduğundan önce saray müze kavramı betimlenmiştir. Dünyadaki ve ülkemizdeki saray müzelerden üçer örnek seçilerek bu müzelerin ziyaretçi sayılarını artırmak ve tanınmak için uyguladıkları tanıtım yöntemleri irdelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, çağdaş müzecilik açısından Beylerbeyi Saray Müzesi'nin tanıtım olanakları, kullanılan yöntemler ve uygulamalar incelenmiştir. Beylerbeyi Saray Müzesinin yıllık ziyaretçi sayısının belirlenmesi için istatistiki bilgiler kullanılmıştır. Müzenin tanıtımında aksayan yönleri saptamak ve önerilerine başvurmak amacıyla anket yoluyla yerli ve yabancı ziyaretçilerin görüşleri alınmıştır. Yapılan anketler ve incelemeler ışığında Beylerbeyi Saray Müzesi'ni yurtdışındaki benzerleri gibi etkili bir biçimde tanıtabilmek için öneriler getirilmiştir. Sonuç olarak, Beylerbeyi Saray Müzesinin ziyaretçi azlığının en önemli nedeni olarak tanıtım eksikliği görülmektedir. Bu tezde, gerek şehir içindeki özel konumu gerekse bina özellikleriyle ile Osmanlı padişahlarının günümüze gelen tek yazlık sarayı olan Beylerbeyi Saray Müzesinin daha etkili tanıtımı ve geniş bir ziyaretçi kapasitesine sahip olabilmesi için uygulanabilecek tanıtım önerileri getirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2004
Keywords: Müzelerde tanıtım uygulamalarının önemi; Müzlerde tanıtım yöntemleri ve hedef kitle üzerinde uygulamalar