İklimle dengeli konut tasarımında, güneş ışınımı etkisinin incelenmesi ( Diyarbakır örneği ) - Orbay, Salih Alp (My University, 1993)
Tasarımı etkileyen en önemli etkenlerin başında, iklim gelir, iklimle dengeli tasarımda, var olan iklimsel koşulları veri olarak kullanıp, iklimin olumlu etkilerinden yararlanmaya, olumsuz etkilerinden de korunmaya olanak sağlayacak çözümlere ulaşmak gereklidir. iklimi oluşturan öğeler, * hava sıcaklığı, * bağıl nem ve yağışlar, * hava devinimleri, » günes ışınımları, olarak sıralanabilir. Çalışmada, kentsel yerleşme ve yapı boyutunda güneş ışınımlarının tasarıma etkileri incelenerek, iklim ile dengeli konut ilişkisini doğru kurabilen yaklaşımlar belirlenmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Güneş ışınımı etkisi; İklimle dengeli konut tasarımı