Spiral kaynaklı boru üretiminde kaynak otomasyonu uygulaması - Avcı, Tunahan (My University, 2008)
Otomasyon ve kontrol sistemlerinde saha veri yolu uygulamaları artarak devam etmekte,sağladığı konfigürasyon esnekliği ve kurulum maliyetlerine olan etkileri ile endüstridekullanılımı yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada SWP (Spiral Kaynaklı Boru) üretimindekullanılan kaynak cihazlarının, saha veri yolu çeşidi olan DeviceNet ve EtherNet/IPkullanılarak otomasyonu gerçekleştirilmiştir.Çalışmada ilk olarak otomasyon sistemlerinin genel yapısı incelenmiş geçmişten günümüzegelişimi kısaca sunulmuştur. Sonraki kısımda saha veri yollarının otomasyon sisteminegirmesi ve gelişme aşamaları ile endüstride kullanılan çeşitleri hakkında kısa bilgiler verilmiş,DeviceNet ve EtherNet/IP'nin yapısı geniş bir şekilde anlatılmıştır. Tez çalışmasının sonbölümünde SWP (Spiral Kaynaklı Boru) üretiminde kullanılan kaynak otomasyonuuygulaması, otomasyon cihazları, kaynak cihazları, dokunmatik ekranlar ve kontrolörprogramı anlatılmış, saha veri yollarının kontrol sistemine faydaları gözlemlenmiştir.Sonuç olarak saha veri yolları otomasyon sistemlerinde kullanım ve konfigürasyonukolaylaştırmakta, hata algılama ve diagnostik işlemlerine katkı sağlayarak sistementegrasyonunu ve verimliliğini artırmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: OTOMASYON SİSTEM MİMARİSİNİN GELİŞİMİ; YEDEKLEME (REDUNDANCY); SAHA VERİ YOLLARINA GİRİŞ; AĞ VE ULAŞIM KATMANLARI